• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doživite Evropu na drugačiji način: Bajkoviti lokaliteti ostavljaju bez daha

Vreme čitanja: oko 2 min.

Magična mesta širom Evrope koja će posetioce, makar na kratko, vratiti u prošlost, danas su neke od turističkih atrakcija

  • 0
Nojšvanštajn

Foto: Pixabay

Da li su baš oni bili inspiracija za bajke i romantične ljubavi opisane u knjigama ili su nastali po uzoru na bajke, nije naročito poznato, tek mnogi velelepni dvorci se i danas mogu videti na evropskom tlu.

Magična mesta širom Evrope koja će posetioce, makar na kratko, vratiti u prošlost, danas su neke od turističkih atrakcija.

Jedna od onih koje neretko turiste ostavlja bez daha nalazi se na rumunskoj strani reke Dunav. U pitanju je skulptura koja prikazuje kralja Decebala uklesana u kamenu. Zbog činjenice da je viša od 40 metara, važi za najvišu skulpturu takve vrste na evropskom tlu.

Evropske palate i zamkovi

Poseta zanimljvim dvorcima Evrope učiniće da vrlo često ostanete bez daha, u pravom smislu te reči. Što zbog raskoši i sjaja, što zbog grandioznosti tih zdanja i legendi koje ih prate.

Jedan od najpoznatijih je i nemački dvorac Nojšvanštajn. Više od jednog veka otvoren je za posete, a smatra se izuzetno zanimljivim.

Romantične duše mogu da uživaju i tokom posete palati Pena, u portugalskom gradu Sintri. Uvrštena na Listu svetske baštine UNESCO-a, ova palata se smatra najživopisnijim lokalitetom takve vrste u Portugalu, ističe “Visiteurope”.

Zamak Hunjadi, Transilvanija, Rumunija

Foto: Pixabay/markerphotography

U jednom od luksemburških sela nalazi se zamak Buršajd, izgrađen još hiljadite godine. Bajkovitu atmosferu nudi i rumunski zamak Hunjadi.

Bajka o Deda Mrazu

Najpribližnija evropska lokacija postojbini čuvenog deke, koji je zadužen da ulepša mališanima novogodišnje praznike, jeste Finska.

irvasi sanke sneg

Foto: Shutterstock

Ukoliko budete ovu zemlju posećivali baš u vreme božićnih i novogodišnjih praznika, ostaćete opčinjeni pejzažima okovanim snegom i ledom. Ne propustite ni “upoznavanje” sa Deda Mrazom i njegovim irvasima, te vožnju u saonicama.

Srednjevekovna Evropa

Ne samo da je kula Guaita u San Marinu, izgrađena tokom 11. veka, jedna od najstarijih, nego se smatra i najpoznatijom na evropskom tlu.

San Marino

Foto: Pixabay/sprinterlucio

Posebno je interesantno ovaj lokalitet posetiti u toku jula, jer se tu organizuje vrlo zanimljiva svečanost, koja posetiocima nudi mogućnost da dožive duh srednjevekovnog života.

I u poljskom zamku Malbork se može doživeti duh minulih vremena. Ne samo da će posetioci imati priliku da vide kako izgleda unutrašnjost ovog srednjevekovnog zdanja, nego će ih na pokretnim mostovima oko zamka dočekati i stražari i vitezovi, koji će upotpuniti atmosferu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja