• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bergamo i Breša – prestonice italijanske kulture 2023.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na samo pedesetak kilometara razdaljine, ova dva grada severne Italije predstaviće se turistima bogatom antičkom i srednjovekovnom istorijom

  • 0
Svaka ulica Breše i Bergama provešće vas kroz vekove istorije i arhitekture Foto: Tamara Kostic

Prvi put za devet godina, koliko se u Italiji bira prestonica kulture, ovu prestižnu titulu 2023. ponela su zajedno dva lombardijska grada – Bergamo i Breša.

Za poznavaoce prilika ovo nije iznenađenje, jer ova dva grada koja se nalaze na samo pedesetak kilometara razdaljine, dele identično kulturno nasleđe.

Posetioci će tokom ove godine, osim u antičkim, srednjovekovnim i renesansnim znamenitostima i kulturnim dobrima moći da uživaju i u brojnim izložbama, muzičkim, pozorišnim i filmskim spektaklima, ali i gastronomskim specijalitetima po kojima je ova regija poznata.

Kako su Bergamo i Breša okruženi jedinstvenom prirodom, svoju ulogu u promociji italijanskih prestonica kulture pronašli su i brojni nacionalni parkovi, jezera i planine koja se nalaze nadomak ova dva grada.

A da bi ih obišli, kola nisu jedino raspoloživo prevozno sredstvo. Ova dva grada spaja biciklističa staza dužine od 76 km koja prolazi kroz 27 opština, preseca 800 tački od značaja i tri nacionalna parka.

Za one odvažnije organizovana je i pešačka tura koja će turiste upoznati sa skrivenim krajolicima i očaravajućom prirodom Lombardije.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja