• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim po fenomenalnim plažama, mnoga grčka ostrva poznata su i po bogatom nasleđu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plaže u Grčkoj mogu da zadovolje ukus i najzahtevnijih turista. A da sve bude još interesantnije, grčka ostrva nude i bogato kulturno nasleđe, posetu arheološkim lokalitetima i upoznavanje istorijskih znamenitosti

  • 1
Grčka, more, plaže, odmor, putovanja Foto: Shutterstock

Divlje ili uređene, skrivenije ili poznatije, nema sumnje da će među nekoliko hiljada plaža, koliko ih Grčka broji, svaki turista pronaći upravo onu koja mu najviše odgovara.

Neke od njih neretko se nalaze na listama najboljih plaža na svetu, mada ima i onih koje posetiocima nude uživanje u miru i tišini, a za koje znaju tek malobrojni.

Bilo kako bilo, nema nikakve sumnje da će plaže u Grčkoj zadovoljiti ukus i najzahtevnijih turista. A da sve bude još interesantnije, grčka ostrva nude i bogato kulturno nasleđe, posetu arheološkim lokalitetima i upoznavanje istorijskih znamenitosti.

Rodos

Činjenica da je staro jezgro glavnog grada Rodosa uvršteno na Listu kulturnog nasleđa UNESCO-a dovoljno govori. Bogata i duga istorija ovog grčkog ostrva uočljiva je na svakom koraku.

Plaže Prasonisi i Agios Georgios se među mnogima na ovom ostrvu izdvajaju po lepoti.

Krit

Sasvim očekivano, na najvećem grčkom ostrvu plaža ima za svačiji ukus. Jedna od najpoznatijih plaža na Kritu je Balos, znana po nestvarno prozirnoj vodi i peščanim sprudovima. Ništa manje za njom po lepoti ne zaostaje ni plaža Elafonisi.

Sfakija, ostrvo Krit, Grčka, more Foto: Shutterstock

Na Kritu se nalazi i pećina u kojoj je, kako se navodi u grčkim mitovima, rođen vrhovni bog grčkog panteona, pa je poznata i kao Zevsova pećina. Osim toga, arheološko nalazište Knosos na ovom grčkom ostrvu posetiocima pruža mogućnost da se bolje upoznaju sa bogatim istorijskim nasleđem jedne civilizacije, navodi “Travelanddestinations”.

Krf

Sa obalom dugom više od 200 kilometara, očekivano je da i na Krfu ima plaža za turiste različitih ukusa. Međutim, bogato nasleđe ovog grčkog ostrva, kako istorijsko, tako i kulturno, mnogo više privlače pažnju turista.

Jedna od najpoznatijih plaža je u Sidariju, a uspon na planinu Pantokrator i poseta ostacima manastira neretko su aktivnosti koje opčinjavaju turiste.

Lefkada

Izuzev brojnih sportova na vodi i aktivnosti poput jedrenja na dasci ili vožnje zmaja, glavni adut ovog grčkog ostrva definitivno su plaže. Porto Kaciki jedna je od najzanimljivijih i najpoznatijih.

katisma lefkada foto: pixabay.com

Zakintos

Jedno od Jonskih ostrva se izdvaja po plaži, koja je postala mnogima asocijacija na čitavu zemlju. Plaža Navagio, na kojoj se nalazi i brodska olupina, prepoznatljiv je simbol Zakintosa.

Plaža Navagio, Ostrvo Zakintos, Grčka Foto: Pixabay/pexels

Ostrvo je poznato i po plaži Laganas, ali i po odličnoj ponudi noćnog života.

Santorini, Grčka, more, zalazak sunca Foto: Pixabay

Santorini

Plaže Kaldera i Crvena plaža neke su od najpoznatijih na Santoriniju. Mada je ovo grčko ostrvo mnogo više na glasu zbog karakteristične, kikladske arhitekture i nestvarno lepih zalazaka sunca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • ivan Stojanovic

    1. maj 2023. | 14:20

    Najlepše ostrvo niste pomenuli!!!!

    Podelite komentar