• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne propustite ove aktivnosti, ako želite da poseta Londonu bude još zanimljivija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao glavna turisčka atrakcija u Londonu, sasvim sigurno se izdvaja Bakingemska palata

  • 0
Buckingham palace Bakingemska palata sahrana kraljica Elizabeta Foto: Tanjug/AP

Grad na obalama reke Temze, prestonica je Ujedinjenog Kraljevstva, koja obiluje turističkim atrakcijama, ali i istorijskim znamenitostima.

Poseta Bakingemskoj palati ili čuvenom londonskom akvarijumu, tek su neke od aktivnosti koje se prilikom obilaska britanske prestonice ne propuštaju.

Palata i promena straže

Kao glavna turisčka atrakcija u Londonu, sasvim sigurno se izdvaja Bakingemska palata, budući da je jedna od retko dobro očuvanih kraljevskih palata, navodi “Visitlondon”.

Bakingemska palata, London, Velika Britanija, vrtovi Foto: Pixabay/viviane6276

Poseta je dozvoljena u toku leta, zatim za vreme Uskršnjih praznika i određenih datuma tokom novembra i decembra. Izuzev obilaska 19 veličanstvenih soba, u kojima se mogu videti brojna dela poznatih umetnika, posebno je atraktivna Kraljičina galerija, koja je za posete otvorena većim delom godine.

Prilikom posete ovoj palati ne treba propustiti ni smenu straže, koja se u određeno vreme ispred nje odvija. Celokupna aktivnost traje ukupno oko 45 minuta i odvija se određenim danima počev od 10:45 časova po lokalnom vremenu.

Bakingemska palata, London, Velika Britanija, vrtovi Foto: Pixabay/dvmartin

Nestvaran pogled na London

Ukoliko želite da uživate u pogledu na britansku prestonicu sa visine od 135 metara, onda je vožnja panoramskim točkom “London Eye” pravi izbor. Oko pola sata ukupno traje vožnja, navodi “Visitlondon”, a posetiocima se nudi prilika da sa visine uživaju u pogledu na mnoge gradske znamenitosti.

Ostale znamenitosti britanske pretsonice

Sa istorijom dugom devet vekova, Londonski toranj sa pravom se svrstava u jednu od najpoznatijih gradskih građevina. Tokom istorije je tu funkcionisala kraljevska palata, ali i zatvor, te mesto na kome su izvršavana pogubljenja. Posetioci mogu videti i srednjevekovnu kraljevu sobu, ali i izuzetno bogatu kolekciju nakita.

Vestminsterska opatija London sahrana kraljica Elizabeta Foto: Tanjug/AP

Na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a nalazi se Vestminsterska opatija, mesto na kome se organizuju kraljevska venčanja i krunisanja, ali i drugi značajni događaji. Tu se nalaze i grobovi mnogih znamenitih stanovnika Britanije, poput Džejn Ostin i Vilijama Šekspira, ističe “Visitlondon”.

Vožnja žičarom, čija je polazna tačka na polusotrvu Grinvič i Kraljevskim dokovima, nudi mogućnost za upoznavanje britanske prestonice iz sasvim drugačije perspektive.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja