• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nacionalni spomenik škotske prestonice inspirisan je atinskim hramom Partenon

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pogled sa vrha Kalton Hila nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Posebno ako je to ujutru, kada se sunće rađa ili predveče, kada zalazi iza horizonta

  • 1
Edinburg, Škotska Foto: Pixabay/walkerssk

Na vrhu neaktivnog vulkana, koji nadvisuje škotsku prestonicu, nalazi se zamak, koji mnoge neretko ostavi bez daha.

Edinburški zamak je nezaobilazni deo posete prestonici zemlje. Tim pre što se u njemu čuvaju neki od artefakata značajnih za Škotsku, kao što je Kamen sudbine, koji predstavlja simbol Škotske kraljevske porodice ili Počasti Škotske, koji važe za najstarije krunske dragulje, navodi “Visitscotland”.

Edinburg, Škotska Foto: Pixabay/stregacaramella

Zanimljiv je podatak da se ulaz u Nacionalni muzej Škotske u Edinburgu ne naplaćuje. U njemu se nalazi bogata kolekcija od preko 20.000 artefakata. Posebno je atraktivno posmatrati grad sa terase na krovu ovog muzeja.

Najpoznatiji vidikovac

Iako zbog karakteristika terena na kome se nalazi, Edinburg ima brojne vidikovce, jedan od najpoznatijih nalazi se u parku Holirud. Arturovo sedište je vidikovac smešten na nekadašnjem vulkanu i nalazi se na 251 metar nadmorske visine.

Edinburg, Škotska Foto: Pixabay/tangentbeta

Posebno je atraktivan uspon do njega, a pogled odatle je spektakularan. U blizini se nalaze i ostaci kapele posvećene Svetom Antoniju, koja je izgrađena tokom srednjeg veka.

Brojne su pešačke staze na ovom području, a jedna od zanimljivijih vodi do jezera Dadingston i jezera Svete Margarete.

Edinburg, Škotska Foto: Pixabay/timfletcher0

Nacionalni spomenik Edinburga

Pogled sa vrha Kalton Hila nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Posebno ako je to ujutru, kada se sunce rađa ili predveče, kada zalazi iza horizonta.

Edinburg, Škotska Foto: Pixabay/tangentbeta

Ispirisan antinskim Partenonom, tu je izgrađen Nacionalni spomenik Edinburga, koji svakako treba posetiti. Osim njega, na Listu svetske kulturne baštine uvršteni su i drugi spomenici u škotskoj prestonici.

Podzemni Edinburg

Ukoliko spadate u red turista, koji žele da dožive krajnje neobično iskustvo, onda je poseta podzemnim tunelima škotske prestonice definitivno dobar izbor. Dostupne su organizovane ture, koje posetioce vraćaju vekovima unazad, ističe “Edinburgh.org”.

Edinburg, Škotska Foto: Pixabay/tangentbeta

Skrivene ulice, koje su bile naseljene u periodu između 17. i 19. veka, nude uvid u život ljudi u tom periodu. Slobodno se može reći da tura nazvana “The Real Mary King`s close“ posetiocima nudi mogućnost da urone u pravu očuvanu vremensku kapsulu, koja svedoči o nekom drugačijem Edinburgu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Aston Martin DB5 više neće biti samo legendarni automobil: Stiže posebna serija viskija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • dg

    2. maj 2023. | 21:54

    Niti jedna od prikazanih slika nije Kalton Hil. Sve su slike Edinburga ali niti jedna nije Kalton Hil.

    Podelite komentar