• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na najjužnijoj tački Evrope nema plaćanja poreza prilikom kupovine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izbor prodavnica i robe je zaista veliki. A većina je smeštena u glavnoj gradskoj ulici. Cene pojedinih artikala su posebno niske

  • 0
Gibraltar Foto: Pixabay/moisemarian

Okarakterisan kao najjužnija tačka Evrope, Gibraltar leži na jugu Iberijskog poluostrva. Stena iz doba jure, čija se starost procenjuje na oko 200 miliona godina, jedan je od simbola Gibraltara.

Dužine je oko pet kilometara, a prosečna širina teritorije je oko 1,25 kilometara. Ukupna površina koju Gibraltar zauzima procenjuje se na nešto manje od sedam kvadratnih kilometara.

Iako postoje i druge atrakcije, Gibraltar je nadaleko poznat po šopingu. Tačnije, po mogućnosti za kupovinu bez PDV-a, ističe “Visitgibraltar”.

Izbor prodavnica i robe je zaista veliki. A većina je smeštena u glavnoj gradskoj ulici. Cene pojedinih artikala su posebno niske.

Plaže Gibraltara

U blizini aerodroma nalazi se Eastern beach, koja se smatra najvećom plažom na Gibraltaru. Peščana plaža sa pogledom na severnu stranu čuvene Stene okupana je suncem u toku celog dana. Na njoj se nalaze i restoran i bar, a posetiocima je posebno atraktivno što plažu nadleću avioni.

Omanja kamena plaža na atlantskoj obali, Camp bay jedna je od popularnih plaža na Gibraltaru. Na njoj postoje i dva bazena za najmlađe posetioce. U blizini se nalazi i prvi veštački greben na evropskom tlu, kao i Mali zaliv, prirodna uvala u kojoj postoji i omanji dečiji bazen, navodi “Visitgibraltar”.

Na istočnoj strani gibraltarske Stene je i Katalonski zaliv, ribarsko seoce poznato po odličnoj plaži. Za ljubitelje osame se preporučuje Sandy bay, plaža poznata po karakterističnom saharskom pesku, sa primesama narandžaste boje.

Šta još nudi Gribraltar?

Izuzev kupovine, posetiocima Gibraltara nudi se i mogućnost vožnje žičarom, te poseta Nacionalnom muzeju Gibraltara i mavarskim kupatilima.

Paralelno sa glavnom ulicom nalazi se još jedna ulica, na koju su lokalni stanovnici ponosni. Irish town je ulica koja se može pohvaliti brojnim restoranima, u kojima je moguće uživati u autentičnim ukusima lokalne kuhinje i doživeti Gibraltar na drugačiji način.

Kao centar društvenog života na Gibraltaru neretko se izdvaja Ocean village, u čijem srcu se nalazi moderna marina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja