• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Most na Neretvi simbol je grada u kom je rođen i Aleksa Šantić

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom poslednje decenije protekloga veka, simbol grada na Neretvi je srušen, da bi ubrzo bio obnovljen i od 2014. godine ponovo dostupan Mostarcima i posetiocima grada

  • 0
Mostar, Bosna i Hercegovina Foto: Pixabay/shawskie19

U samom srcu teritorije Hercegovine, na obalama Neretve leži Mostar, grad u kome je, pored ostalih rođen i čuveni srpski pesnik Aleksa Šantić.

Izgrađen tokom druge polovine 16. veka, Stari most u Mostaru važio je za najveće arhitektonsko dostignuće tog vremena, ističe “Balkan-turizam”.

Za izgradnju ovog mosta zaslužan je turski sultan Sulejman Veličanstveni. Na najvišoj tački, most je dostizao visinu od 24 metra, dok je širina njegovog luka bila četiri metra.

Mostar, Bosna i Hercegovina Foto: Pixabay/neshom

Tokom poslednje decenije proteklog veka, simbol grada na Neretvi je srušen, da bi ubrzo bio obnovljen i od 2014. godine ponovo dostupan Mostarcima i posetiocima grada. Počev od 1968. godine se baš tu organizuje i takmičenje u skokovima sa mosta.

“Lijepi li su mostarski dućani”

O Mostaru su pevali mnogi, trudeći da se što bolje i lepše opišu lepote grada na Neretvi. Izuzev mosta, koji je zaista prvi i najprepoznatljiviji simbol ovog hercegovačkog grada, mostarski dućani koji se nalaze u njegovoj blizini  definitivno su drugi njegov značajan simbol.

Mostar, Bosna i Hercegovina Mostar / Foto: Pixabay/houstonhistoryalliance

U njima se osim suvenira, mogu pronaći i drugi zanimljivi sadržaji, poput restorana ili poslastičarnica. Izuzev uživanja u pravoj domaćoj kafi, posluženoj u tradicionalnim fildžanima, tu se turisti obično okrepe, te isprobaju kakvog su ukusa i čuveni ćevapi u Mostaru.

Najznačajnije znamenitosti Mostara

U neposrednoj blizini Starog mosta nalazi se Kriva ćuprija. Važi za kopiju simbola grada na Neretvi, jer u velikoj meri podseća na Stari most, navodi “Turizam.mostar.ba”.

Kriva ćuprija nadvisuje reku Radobolju, koja takođe protiče kroz Mostar. Iako je tokom poplave koja je zadesila grad ova znamenitost bila uništena, danas se može videti obnovljeni most.

Mostar, Bosna i Hercegovina Foto: Pixabay/pixelraw

U mostarskom predgrađu Brankovca, počev od 1889. godine postojala je i jevrejska sinagoga, koja je kasnije adaptirana i ustupljena kao poklon Lutkarskom pozorištu. Budući da je u vreme turske vladavine ovim predelima bila vrlo jaka jevrejska zajednica u Mostaru, to grad na Neretvi počev od 1999. godine ima i memorijal Jevrejima žrtvama Holokausta, koji se nalazi na gradskom jevrejskom groblju.

Turistima su posebno atraktivne otomanske rezidencije, izgrađene između 16. i 19. veka. Neke od najpoznatijih turskih kuća u Mostaru su one koje su pripadale porodicama Kajtaz, Musilbegović i Biščević.

U gradu se mogu videti i zdanja izgrađena tokom perioda austrougarske vladavine, kao i nekoliko džamija, Sahat kula i druge znamenitosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja