• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najstarijih banja u Srbiji krije mnoge zanimljive legende

Vreme čitanja: oko 2 min.

S obzirom na to da je u pitanju područje, koje je još od davnina naseljeno, ne bi trebalo da čudi što su za Sokobanju vezane značajne istorijske ličnosti i brojna narodna predanja

  • 0
Sokobanja Foto: Shutterstock

Ne čudi što je baš Sokobanja jedno od najstarijih lečilišta u našoj zemlji. Smeštena u kotlini, okružena planinama, ova banja poznata je po izuzetno čistom vazduhu i prirodi koja opčinjava.

Kada je želeo da podrži i pomogne Siniši Ristiću, prijatelju iz Sokobanje, da bolje prodaje razglednice, čuveni srpski komediograf, Branislav Nušić, napisao je krilaticu, koja će postati osnovno obeležje i asocijacija na ovo lečilište:

Sokobanja, Sokograd, dođeš star, odeš mlad!

Soko grad - Sokobanja Foto: Ivan Strahinić

Zato su u ovoj banji često boravile mnoge znamenite ličnosti, poput Isidore Sekulić i Ive Andrića, recimo, a razvoj Sokobanje kao lečilišta počeo je još u vreme vladavine srpskog knjaza Miloša Obrenovića, navodi “Soko-banja.org”.

Mesto protkano legendama i istorijom

S obzirom na to da je u pitanju područje, koje je još od davnina naseljeno, ne bi trebalo da čudi što su za Sokobanju vezane značajne istorijske ličnosti i brojna narodna predanja.

Soko grad - Sokobanja Foto: Ivan Strahinić

Feliks Kanic, čuveni putopisac, zabeležio je tvrdnje da su još rimski legionari koristili lekovite vode Sokobanje. Kasnije su i mnogi srpski vladari shvatili značaj i banje i obližnjeg Sokograda.

Prema podacima koje navodi Evlija Čelebija, poznati turski putopisac, u drugoj polovini 17. veka je, pored ostalih građevina, u Sokobanji postojalo i velelepno zdanje, u kome se nalazilo javno kupatilo, koje su koristili i ljudi sa područja Turske i Male Azije.

Jedna od najjčešće pominjanih legendi vezana je za Lepteriju, lepu ćerku tadašnjeg upravnika Sokograda i njenu neostvarenu ljubav sa sinom gospodara Vrmaškog grada, po imenu Župan. Zbog roditeljskih sukoba oko poseda, ljubav dvoje mladih naišla je na neodobravanje.

sokobanja Telegraf.rs

Međutim, oni su se dogovorili da se tajno sastanu i pobegnu. Ali, kada je Lepetrijin otac otkrio da mu je ćerka pobegla, poslao je za njom vojsku, uz naredbu da je ubiju kada je pronađu. Nakon toga, njen ljubljeni se bacio u reku Moravicu, nadomak mesta na kome je njegova voljena stradala.

Danas uzvišenje na kome je devojka ubijena nosi naziv po njoj, a vir u Moravici poznat je pod nazivom Župan, navodi “Soko-banja.org”.

Planina Ozren, Kamen ljubavi Foto: Shutterstock

Znamenitosti Sokobanje

Izuzev već pomenutog izletišta Lepterija, te utvrđenja Sokograd, u blizini Sokobanje nalazi se i Kamen ili Stena ljubavi.

Predanje navodi da su se baš tu susretali hajduk Veljko Petrović i Čučuk Stana. Vremenom je ova stena na livadi planine Ozren nadomak Sokobanje, postala prava pravcata atrakcija za zaljubljene parove. Tim pre što je prisutno verovanje da dvoje zaljubljenih treba da se na tu stenu popnu i poljube, kako bi njihova ljubav večno trajala.

Vodopad Ripaljka nalazi se nadomak Sokobanje, kao i planina Rtanj, koja je poznata po neobičnom, piramidalnom obliku i zanimljivim pričama koje se za nju vezuju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kađenica podno Ovčara čuva veliku tajnu Drugog srpskog ustanka: Ovde je ugušeno 300 Srba

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja