• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preko puta Herceg Novog nalazi se jedna od najpoznatijih plaža u tom delu zemlje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Okružena maslinama i poznata po nestvarno lepim nijansama plave boje, ova plaža privlači pažnju i meštana Herceg Novog, Igala i Meljina, ali i brojnih turista

  • 1
plaža Žanjice; foto Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Mada i u Herceg Novom i okolini ima dovoljno plaža za svačiji ukus, jedna od onih koju najčešće posećuju turisti tokom letovanja u ovom delu Crne Gore zapravo se nalazi preko puta.

Do plaže Žaljice može se stići na dva načina - brodom i kopnenim putem. Vožnja brodom iz Herceg Novog traje oko 40 minuta.

Ukoliko se odlučite za drugu opciju, do poluostrva Luštica, na kome se i nalazi ova plaža, biće vam potrebno oko dva sata vožnje.

Predsednička plaža

Uzevši u obzir da je predsednik nekadašnje SFRJ Josip Broz Tito odabrao baš uvalu Mirište za privatnu plažu zatvorenog tipa, to se Žanjice neretko nazivaju i Predsedničkom plažom, ističe “Waytomonte”.

plaža Žanjice; foto Telegraf.rs plaža Žanjice; foto Telegraf.rs

Okružena maslinama i poznata po nestvarno lepim nijansama plave boje, ova plaža privlači pažnju i meštana Herceg Novog, Igala i Meljina, ali i brojnih turista.

I upravo zbog izuzetne čistoće vode, na morskom dnu se mogu videti brojni ježevi, pa o tome treba voditi računa prilikom ulaska u vodu.

Na Žanjicama postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, kako bi uživanje bilo kompletno. Posetiocima su na raspolaganju i ugostiteljski objekti, ali i brojne aktivnosti i drugi sadržaji. Izuzev otkrivanja lepota ronjenja, dostupna je i mogućnost iznajmljivanja pedalina.

plaža Žanjice; foto Telegraf.rs plaža Žanjice; foto Telegraf.rs

Plaža je prekrivena peskom i šljunkom u određenim delovima, navodi “Kasadoo”, a u njenoj blizini nalazi se i Mirište, druga poznata plaža na poluostrvu Luštica, koja je stenovita. Za one koji žele bolje da upoznaju taj deo Crne Gore, zanimljiv je podatak da se nadomak Mirišta nalaze fascinantne litice, kao i nekadašnji zatvor, odnosno tvrđava Arza.

Izleti sa Žanjica

U toku sezone sa plaže Žanjice polaze brodići za izlete do čuvene crnogroske pećine Plave špilje i ostrva Mamula.

Posete Plavoj špilji, koja važi za jednu od najpoznatijih atrakcija u tom delu zemlje, oduševljava turiste. A ulazak brodićem u unutrašnjost ove pećine i kupanje uz pogled na nijanse plave, koje se retko gde viđaju, nikoga od turista neće ostaviti ravnodušnim.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Božanstvena plaža u Kamenarima na koju bi se ovog časa mnogi preselili

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Несторовић Милутин

    8. maj 2023. | 20:56

    Што сте били на Мамули, били сте. Заборавите следећи пут.

    Podelite komentar