• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedinstveno jezero u Srbiji nastalo je na vrlo neobičan način

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz jezero Jovac, koje se nalazi nadomak istoimenog sela u blizini Vladičinog Hana, Zavojsko jezero je jedino koje nastalo na takav način. Karakteriše se kao urvinsko, a nastalo je zahvaljujući brani koju je formirala priroda

  • 0
Zavojsko jezero Zavojsko jezero / Foto: Privatna arhiva

Nešto manje od 20 kilometara delilo je Pirot i selo Zavoj, sve do 60-ih godina prošloga veka. A onda je priroda umešala svoje prste...

Selo Zavoj od 1963. godine ne postoji, jer se na tom području danas nalazi jezero, nazvano baš po potopljenom selu.

Prirodni fenomen Srbije

Uz jezero Jovac, koje se nalazi nadomak istoimenog sela u blizini Vladičinog Hana, Zavojsko jezero je jedino nastalo na takav način. Karakteriše se kao urvinsko, a nastalo je zahvaljujući brani koju je formirala priroda.

Tačnije, nakon izuzetno obilnih padavina tokom zime te 1963. godine, zbog prethodnog ogoljavanja i seče šuma na padinama Stare planine, došlo je do neobične pojave - zemlja sa padina je jednostavno počela da klizi, navodi “Vikipedija”. Kao rezultat toga značajna količina zemlje je dospela u reku Visočicu, pregradivši je.

Srpski turizam Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Kako se to nije prvi put desilo, stanovnici sela Zavoj i drugih sela u okolini nisu se baš obazirali na tu prirodnu katastrofu. Prosto, dešavalo se ranije, a nakon stabilizacije vremenskih prilika, uz određenu materijalnu štetu, život je nastavljao svojim tokom.

Zavojsko jezero, Staroa Planina, turizam, panorama Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Ali ne i tog puta...

Formiranje Zavojskog jezera

Desetak dana nakon tog događaja, krajem februara meseca 1963. godine, proces koji je priroda započela, nastavljen je.

Procenjeno je da je oko 1.300 metara bila duga masa tla koja je počela da kliza usled bujice. Širina te mase bila je između 160 i 220 metara. Tako je došlo do formiranja prirodne brane više od čak 50 metara.

Zahvaljujući pravovremenoj i hitroj reakciji vojnika, sprečena je tragedija većih razmera, budući da se čak pominjalo da nisu ugrožena samo sela koja su se nalazila nizvodno, već i grad Niš.

Foto: Ivan Strahinić

Tada je formirana veštačka brana. Zahvaljujući vodama Zavojskog jezera danas funkcioniše i Hidroelektrana Pirot.

Omiljeno izletište

U toku letnjih meseci, mnogi stanovnici Pirota i Niša, ali i okoline, uživaju na obalama Zavojskog jezera.

Foto: Ivan Strahinić

Postoje i mesta za kupanje, a neke od najlepših lokacija su kod Belskog mosta, kamp-mesta Padinje i kamp-plaže Buljarice, te na mestu na kome je nekada postojalo selo Mala Lukanja, ističe “Topirot”.

Zavojsko jezero posebno je atraktivno za ljubitelje ribolova, ali i aktivnosti na vodi. Ovde mogu uživati i kamperi. Tokom leta je prosečna temperatura jezerske vode između 24 i 25 stepeni Celzijusove skale.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja