• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 atrakcije jedne od najlepših obala u Italiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amalfi obala znana je i po kulturnom i istorijskom nasleđu, ali i po Putu bogova, stazi dugoj nešto više od šest kilometara koja se proteže duž obale

  • 0
Positano FOTO: TIKTOK/ALEXOREVIEW

Više od deset vrlo šarmatnih gradova nalaze se na čuvenoj Amalfi obali, koja važi za pravi pravcati dragulj u tom delu Italije.

Najbolji način za upoznavanje brojnih atrakcija obale Amalfi jeste poseta najpoznatijim gradovima, ali i uživanje u nestvarnom pogledu na Tirensko more koji se pruža sa brojnih lokacija.

Poznata kao mesto na kome se uzgaja izuzetno sočan limun, Amalfi obala znana je i po kulturnom i istorijskom nasleđu, ali i po Putu bogova, stazi dugoj nešto više od šest kilometara koja se proteže duž obale. Ovo su tačke na obali Amalfi koje ne treba propustiti.

1. Amalfi

Fenomelani vidikovci, cveće raspoređeno u kaskadama i starinske ulice. Sve je to Amalfi, koji je poznat kao mondenski gradić na obali.

Amalfi obala, limun Foto: Pixabay/ruank

Glavna katedrala u gradu ponosno stoji na vrhu stepeništa. Duomo di Sant Andrea je crkva poznata po velelepnoj kripti, ali i po zanimljivoj arhitekturi.

Među mnogim atrakcijama, u Amalfiju se posebno izdvaja muzej posvećen proizvodnji papira u tom gradu. Ukoliko posetite Museo della Carta, kako glasi njegov originalni naziv, imaćete priliku da učestvujete u radionici izrade papira prema srednjevekovnim metodama.

2. Positano

Možda najpoznatija lokacija na obali Amalfi, ovaj mondensksi gradić je izuzetno šarmantan. Posebno u periodu proleća i leta, kada je preplavljen cvećem različitih boja i opojnih mirisa. Uske uličice, cveće i mirisi, ali i brojne poznate ličnosti, koje neretko posećuju ovaj italijanski grad, najbolje ga opisuju.

Positano FOTO: TIKTOK/ALEXOREVIEW

U Positanu se nalazi i Santa Maria Assunta, crkva izgrađena tokom 13. veka. Poznata je po crnoj Bogorodičinoj ikoni, uz koju je vezana priča da su je u ovu svetinju doneli pirati, navodi “Planetware”.

3. Put bogova

Ljubitelji šetnje i prirode koji posećuju taj deo Italije neretko se odlučuju na ovu, nadasve zanimljivu aktivnost. Šetnja Putem bogova traje u proseku nešto više od dva i po sata.

Slobodno se može reći da se sa staze duge oko šest i po kilometara gotovo na svakom koraku može uživati u pogledu na neku od atrakcija obale Amalfi.

Od Bomberana do Noćelea vodi staza, a vidikovac Belvedere važi za jedan od najpoznatijih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja