• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Speološki biser nedaleko od Zlatibora do početka juna zatvorio svoja vrata za posetioce iz tehničkih razloga

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stopića pećina ponovo će otvoriti svoje kapije od 5. juna

  • 1
Stopića pećina, planina Zlatibor, Srbija Foto: Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

Biser zlatiborskog turizma, Stopića pećina zbog tehničkih razloga neće raditi u periodu od 21. maja do 4. juna, kada će biti zatvorena za posetioce, prenosi RINA.

Ovaj pravi speleološki dragulj nakon korona virusa postala je nezaobilazna atkracija svih turista koji posete zlatnu planinu.

- Njeni istraženi hodnici dugački su oko 1600, a peščaka staza dugačka je oko 300 metara, međutim to je sasvim dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti Stopića pećine. Njen ulaz je impresivan, visok je oko 18 i širok više od 30 metara, tako da ova pećina nikad nije bila skrivena. Prva noga koja je kročila na ovo zltiborkso tle mogla je da je primeti i uđe- rekao je za RINU Bojan Sekulić, turistički vodič.

Prvi istraživači ovog areheološkog lokaliteta bili su češki spaleolozi koji su prilikom boravka u Stopića pećini koristili čak i posebnu ronilačku opremu.

Tada je otkriveno da se pod zemljom nalaze dugački hodnici i pet dvorana, ali i najveći podzemni vodopad na Balkanu prozvan i “Izvor života".

- Ovde su se svojevremeno skrivali hajduci, četnici i partizani. Na ovom mestu su se spasavali od neprijatelja, zato je ovaj vodopad dobio takvo ime. Posle njega se više nije moglo proći. Visok je oko 10 metara i ispred njegove lepote vam ponestaje dah - dodaje Sekulić.

Ova pećina će nakon rešavanja tehničkih razloga zbog kojih su kapije bile zatvorene, ponovo otvoriti svoje kapije od 5. juna.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Pavle

    14. maj 2023. | 00:11

    Svi koji zive i rade na Zlatiboru, znaju da se pecina ne zatvara iz tehnickih razloga, nego iskljucivo iz nemara, jer se ne vodi racuna o prirodnom spomeniku, svi mestani znaju da se radnici napustaju rad u pecini, zbog malih primanja od 40000, da se ne vodi briga o ocuvanju spomenika kulture, o usluzi turistima, i brizi o zaposlenima. Pecina je unistena sa desetine tona gvozdja koje je ugradjeno u SPOMENIK PRIRODE, koji se unistava iz godine u godinu, na odgovornsot direktora turisticke organizacije i direktora Stopica pecine. Mestani o tome upozoravaju vec GODINAMA

    Podelite komentar