• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kuća u kojoj je živeo čuveni Leonardo da Vinči može biti vaša

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potrebno je samo da imate dovoljno novca

  • 2
Bolonja, Italija

Foto: Pixabay/sabrinabelle

Na nekoliko koraka od srednjovekovnog centra Bolonje, u blizini trga Mađore, nalazi se palata Felićini. Neposredno pre nego što se preselio u Francusku, u njoj je boravio čuveni renesansni slikar Leonardo da Vinči.

Palata koja se prostire na površini od 620 kvadratnih metara ima poseban ulaz, koji je dostupan iz dvorišta, s tim da dvorište deli sa okolnim jedinicama, navodi “Wantedinrome”.

Izuzev prizemlja, u ovom velelepnom zdanju nalaze se i sprat i potkrovlje koje posetioce ostavlja bez reči. Upravo tu su najuočljiviji radovi jednog od najpoznatijih slikara iz doba renesanse.

U svakoj prostoriji se može uočiti spoj starinskog i modernog, budući da je ovo zdanje nedavno restaurirano. Palata Felićini obuhvata četiri spavaće sobe, tri kupatila i još nekoliko soba namenjenih prijemu.

Visoki plafoni karakterišu ovo zdanje, u kome se, pored ostalog mogu videti i freske koje pripadaju poznom radu Leonarda da Vinčija, kao i originalne drvene grede u potkrovlju.

Samo zdanje je dizajnirao na temeljima palate iz 13. veka, italijanski arhitekta Aristotele Fioravanti. Ono što je posebno zanimljivo, jeste podatak da je u dvorištu ove palate, koje je sa ukusom ukrašeno elementima od terakote, sve do 19. veka funkcionisalo je i jedno od prvih pozorišta u tom italijanskom gradu.

Poslednji zvanični stanar ove velelepne palate u Bolonji je nekadašnji italijanski fudbaler Đuzepe Bepe Sinjori. Kako navodi “Travelandleisure,” cena ove palate je 3,2 miliona evra, odnosno oko 3,5 miliona američkih dolara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • DARKO 100%

    15. maj 2023. | 21:06

    Bogatas se i u tudjini oseća kao kod svoje kuce, a siromah je tudjin i u svojoj kuci.

    Podelite komentar

  • Goa

    15. maj 2023. | 22:35

    Koj ce mi

    Podelite komentar