• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skriveni dragulj hrvatskog nacionalnog parka je i Gospino ostrvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razlog zbog koga se ostrvo Visovac neretko naziva i Gospinim ostrvom, odnosno otokom, vezan je za viševekovno poštovanje Majke Božije

 • 1
Ostrvo Visovac, Nacionalni park Krka, Hrvatska

Foto: Pixabay/11756153

Kao pravi pravcati dragulj inače fascinantnog hrvatskog nacionalnog parka, izdvaja se manastir smešten na omanjem ostrvu.

Manastir Visovac nazvan je po istoimenom jezeru i ostrvcetu na kome je smeđten. Do njega se posetiocima nude organizovani brodski izleti u okviru Nacionalnog parka Krka.

Polovinom 15. veka ovo ostrvo, smešteno u Visovačkom jezeru, naseljavaju franjevci, koji su vek kasnije i izgradili svetinju i samostan. Crkva je posvećena Majci od Milosti.

Gospin otok

Razlog zbog koga se ostrvo Visovac neretko naziva i Gospinim ostrvom, odnosno otokom, vezan je za viševekovno poštovanje Majke Božije.

Nacionalni park Krka, Hrvatska

Foto: Pixabay/maovice123

Otac Pavle Posilović je ostavio najstarije svedočanstvo o poštovanju Presvete Bogorodice na ostrvu Visovac, u vidu pesme zapisane 1639. godine, navodi “Npkrka”.

Bogata riznica krasi ovaj franjevački samostan i crkvu, koja privlači pažnju brojnih posetilaca hrvatskog nacionalnog parka. Neke od najstarijih štampanih knjiga, takozvane inkunabule su takođe deo manastirske riznice. Pored toga, deo manastirske riznice čini i bogata zbirka arheoloških artefakata, te kolekcija posuđa.

Gospina ikona

Iako se u riznici manastira posvećenog Majci Božijoj nalaze brojne knjige i drugi, istorijski značajni predmeti, posebno je zanimljiva i jedna ikona.

Manastir Visovac, Nacionalni park Krka, Hrvatska

Foto: Pixabay/b52_Tresa

U pitanju je ikona na kojoj je prikazana Majka Božija. Kako navodi zvaničan sajt Nacionalnog parka Krka, upravo su tu ikonu, bežeći pred turskom vojskom sa područja Bosne, poneli franjevački monasi sa sobom, kada su dolazili na ostrvo Visovac.

Danas se ovaj manastir i ostrvo Visovac mogu posetiti u okviru organizovanih obilazaka, prilikom posete Nacionalnom parku Krka. Cena ulaznice za individualne odrasle posetioce za 2023. godinu kreće se od 6,64 do 40 evra, sve u zavisnosti od toga u kom periodu godine se ide u posetu. Takođe postoje i opcije kupovine ulaznice za obilazak samo Kistanja i za obilazak Kistanja i Roškog slapa, što uključuje i posetu manastiru, a cena tih ulaznica se kreće u rasponu od 5,31 do 20 evra po osobi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Monah Zosim iz manastira Tumane: Običaji za Veliki petak i Vaskrs

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

 • rsk

  15. maj 2023. | 19:33

  Čuva se sablja Vuka Mandusica! “U rukama Mandusica Vuka svaka sablja ubojita”

  1
  0

  Podelite komentar