• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Italijanski Maldivi: Rajske plaže i bogato kulturno nasleđe Salenta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev po rajskim plažama, Salento je nadaleko poznat i po izuzetno bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu

  • 0
Salento, Italija Foto: Pixabay/opheliacherryblossom

Čak i ako niste još imali prilike da posetite Maldive, nemojte brinuti. U Italiji se kriju nestvarno lepe plaže, koje podsećaju upravo na plaže Maldiva.

Salento teritorijalno pripada regiji Apulija i nalazi se na samoj peti “italijanske čizme”. Iako relativno malo poluostrvo, oivičeno Jadranskim i Jonskim morem, Salento krije neke od najlepših plaža. Samo poluostrvo široko je oko 40 i dugo oko stotinu kilometara.

Izuzev po rajskim plažama, Salento je nadaleko poznat i po izuzetno bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu.

Italijanski Maldivi

Deo Salenta koji je okrenut prema Jonskom moru poznat je kao "italijanski Maldivi", upravo zbog plaža i boje mora.

Budući da je deo prirodnog morskog rezervata, Porto Čezareo, nadaleko je poznat među ljubiteljima ronjenja. Ono što je posebno interesantno jesu životinje koje se tu mogu videti. Naime, morsko dno na toj lokaciji ima karakteristike suptropskog područja, tako da ga i nastanjuju životinje, koje obično žive u morima koja važe za toplija, navodi “Euronews.com”. U blizini je i Zečije ostrvo (it. Isola dei Conigli), koje je takođe atraktivno za posetioce. Osim čamcem, do njega iskusniji plivači mogu i doplivati.

Salento, Italija Foto: Pixabay/fiammingo

Za ljubitelje kulture i istorije posebno je atraktivna poseta gradu Galipoli, koji se nalazi u zapadnom delu poluostrva. Most star oko pet vekova koji vodi do istorijskog centra ovog naselja jedna je od atrakcija koja magnetski privlači turiste. Katedrala posvećena Svetoj Agati, brojne starinske ulice u starom gradskom jezgru i čitava tvrđava, učiniće da posetioci pomisle da su se vratili vekovima unazad.

Romantične duše ne propuštaju uživanje u izlascima i zalacima sunca u Santa Maria di Leuca, mestu na kome se sureću Jadransko i Jonsko more.

Jadranska obala Salenta

Iako zapravo uopšte ne može da se poredi sa Maldivima, obala poluostrva koju zapljuskuje Jadransko more takođe može da se okarakteriše kao atraktivna. Njene strme litice, ali i pećine nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Pećina poezije (it. Grotta della Poesia) jedna je od napristupačnijih u tom delu Salenta, dok je Zinzulusa (it. Grotta della Zinzulusa) okarakterisana kao jedna od najatraktivnijih.

Grad Otranto poznat je po građevinama okrečenim u belu boju, ali i po kapiji izgrađenoj još u vreme Napoleona, koja i danas predstavlja svojevrsnu zaštitu istorijskog jezgra grada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja