• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među brojnim znamenitostima nemačke prestonice, ove dve se posebno izdvajaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bogat umetnički, ali i noćni život, obilje atrakcija i zelenih površina, te osećaj živosti koji imaju posetioci, čini ga jednom od najpoznatijih destinacija na tlu zemlje

  • 1
Berlin, Nemačka Foto: Pixabay/nikolausbader

Na tokovima reka Hafel i Špreja leži nemačka prestonica. Iako je u jednom periodu istorije bio glavni grad istočne Nemačke, Berlin zvanično postaje prestonica Republike Nemačke 1990. godine.

Uz to što je površinski najveći u Nemačkog, Berlin je i na visokom drugom mestu po veličini na tlu cele Evropske unije. Ujedno je i najmnogoljudniji, budući da u njemu živi više od 3,4 miliona ljudi, navodi „Vikipedia“.

Bogat umetnički, ali i noćni život, obilje atrakcija i zelenih površina, te osećaj živosti koji imaju posetioci, čini ga jednom od najpoznatijih destinacija na tlu zemlje.

Najpoznatija znamenitost nemačke prestonice

Iako je u periodu Hladnog rata predstavljala simbol podele grada i njegovih stanovnika, Brandenburška kapija danas je simbol jedinstva, ali i mira. I upravo zato važi za jednu od najpoznatijih atrakcija nemačke prestonice.

Berlin, Nemačka Foto: Pixabay/jensschoeffel

Karl Gotard Langhans Stariji, prema čijim nacrtima je izgrađena, za uzor je imao propileje na brdu Akropolj u Atini, ističe „Berlin.de“. Samo dve godine po završetku gradnje, Brandenburška kapija je dobila i velelepni ukras, u vidu skulpture četiri konja koji vuku kočije. Simbolično je trebalo da predstavi mir, koji će vladati gradom, tim pre što boginja pobede, Viktorija, drži uzde konja.

Zanimljiv je podatak da je tokom viševekovne istorije ovog zdanja skulptura skinuta čak tri puta. Na kraju je i zamenjena kopijom, 1956. godine, budući da je originalna skulptura značajno bila oštećena tokom Drugog svetskog rata.

U periodu Hladnog rata i podeljenosti grada, Brandenburška kapija se našla na mestu koje nisu mogli da posećuju stanovnici ni jednog, ni drugog dela Berlina. Ipak, posle ujedinjenja, postala je simbol mira, ali i jedinstva grada i njegovih stanovnika.

Ostrvo muzeja

I mada se ne može osporiti da u Berlinu postoji još mnoštvo atrakcija, jedinstvena muzejska celina, smeštena u samom centru grada, ipak se izdvaja.

U okviru Muzejskog ostrva nalazi se pet muzeja, dok je sam kompleks deo Svetske baštine UNESCO-a.

Posetioce neretko opčinjavaju kako vrlo interesantne kolekcije ovih muzeja, tako i arhitektura samih zdanja, ističe „Berlin.de“.

Stari i Novi muzej, kao i Pergamon i Bode muzej, ali i Nacionalna galerija, posetiocima nude uvid u eksponate iz različitih epoha i zemalja. Posebno je interesantno i Dvorište kolonade, koje funkcioniše kao javni vrt, a zapravo posetiocima nudi priliku da vide neke od skulptura koje pripadaju kolekticiji Nacionalne galerije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Milisav zivkovic

    25. maj 2023. | 19:12

    Ñije vredno nase narodne biblioteke sto je spalise nemci a sad reklamirate njihova zdanja.pokazite temelje biblioteke.

    Podelite komentar