• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od nepalskih šerpasa postigao rekord u broju uspona na Mont Everest

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je istakao zvaničnik kompanije, u kojoj je zaposlen Pasang Dava, on je taj rekord oborio u društvu jednog mađarskog državljanina, kome je bio vodič tokom uspona na Mont Everest

  • 0
Mont, Everset, Mount Everest

Mont Everest / Foto: Tanjug/AP

Ranije ovog meseca jedan od vodiča nepalskih šerpasa uspeo se čak 26. put na Mont Everest i tako postao druga osoba na svetu koja je u tome uspela.

Četrdeset šest godina star Pasang Dava se popeo na 8.849 metara nadmorske visine i podelio rekord sa šerpasom po imenu Kami Rita, istakao je jedan od Vladinih zvaničnika, prenosi CNN.

Ukoliko Kami Rita krene u još jedan uspon, mogao bi i da ga prestigne.

Mont Everest

Foto: Pixabay/crazy777

Kako je istakao zvaničnik kompanije u kojoj je zaposlen Pasang Dava, on je taj rekord oborio u društvu jednog mađarskog državljanina, kome je bio vodič tokom uspona na Mont Everest.

Poznato je da su šerpasi izuzetno vešti u penjanju, te da za život zarađuju upravo od toga što pružaju podršku kao vodiči mnogim strancima u toku uspona.

Mont Everest

Foto: Pixabay/eknbg

Kako je napomenuo zvaničnik šerpasa po imenu Dava Futi, žena iz Pakistana Naila Kiani prva je strankinja koja se popela na Mont Everest tokom ovogodišnje sezone, koja traje od marta do maja. Ipak, ta informacija nije mogla da bude i zvanično potvrđena, budući da su mnogi stranci krenuli u ovaj podvig.

Ipak, list "Himalayan Times" je objavio da se ova bankarka iz Pakistana popela na četiri od 14 planina, koje se smatraju najvišim na svetu, pre nego što se upustila u avanturu uspona na Everest.

Mont Everest

Foto: Pixabay/12019

Ove godine je Nepal oborio rekord kada je u pitanju broj dozvola za uspon na Mont Everest, budući da je zabeležno izdatih 467 dozvola. U pratnji svakog od penjača nalazi se i najmanje jedan šerpas. Sve to dodatno utiče na strah od prenatrpanog Hilari Stepa, kako se naziva uzano područje ispod vrha planine.

Od kada su se 1953. godine Edmund Hilari i šerpas Tenzing Norgej prvi put popeli na Mont Everest, zabeleženo je više od 11.000 pokušaja uspona na ovu planinu. Prema podacima zvaničnika Nepala i baze podataka Himalaja, oko 320 ljudi je smrtno stradalo u pokušaju “osvajanja” ove planine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sva sila prirode u jednom snimku: Planinari snimili stravičnu lavinu koja guta sve pred sobom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja