• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Festival "Vitezovi i legende" u Smederevu vratio nas je u život srednjovekovne prestonice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ekipa portala Ona.rs posetila je ovogodišnji festival "Vitezovi i legende" održan u Smederevu

  • 0

I ove godine se među velikim zidinama tvrđave u Smederevu održala manifestacija "Vitezovi i legende". Događaj koji odiše životom, tradicijom i kulturom 15. veka.

Organizovan je u trajanju od tri dana, a program je bio pravo predstavljanje vitezova, princeza, zanata, života i muzike tog vremena.

U celu priču uvelo nas je srednjovekovno selo, ali i bazar koji je bio postavljen unutar Malog grada tvrđave.

Interaktivne radionice su zasigurno dodale dimenziju doživljaja, a ujedno su bile zanimljivo iskustvo i za decu i za odrasle. Kroz čitav festival se prožima jedno veliko kulturno edukovanje posetioca o tradiciji koja je tada vladala, a koja u očuvanim oblicima živi i dan-danas.

Nakon fana otvaranja sve posetiovce je dočekala slika brojnih šatora, ljudi u srednjovekovnoj odori, kao i članovi sokolarstva i streličarski teren.

Stare zanate prikazali su kroz štandove velikih bazara, gde se mogla videti staro umeće lepog pisanja, kao i izrade sveća i nakita, pa sve do kožnih aksesoara.

Nešto kasnije započinje prava avantura - viteški turnir. Momci prerušeni u vitezove raznolikih oklopa i različitog porekla okupili su se oko napravljenog ringa, kako bi ukrstili svoje mačeve. Napetost se mogla osetiti, a sa predivnom muzičkom pratnjom mogli ste steći utisak kao da vremeplov zaista postoji.

Svaku borbu bi počinjali ili završavali zagrljajem. Sunđerastim i mekanim replikama su i mališani imali prilike da se oprobaju u ovakvoj veštini, koja bi ih mogla zainteresovati da se jednoga dana opredele za ovakav hobi.

Vladimir Blagojević, jedan od organizatora, detaljnije nam je govorio o samom događaju, kao i o ideji koja stoji iza ovakvog festivala. Njegova organizacija "Beli orlovi" je punog srca ponovo posetila Semederevo i u njegovoj tvrđavi priredila ovaj povratak u slavnu prošlost, opisavši ga kao rastuću manifestaciju sa željom da se svakoga puta prošire, ali ostavljajući prostora da to zaista postane tradicija svakog grada sa ovakvom istorijom.

Želimo da kroz tu priču objasnimo ljudima da smo mi tu sve te vekove. Ne samo kako umemo nekada kao narod da banalizujemo, kako smo mi tu sa nekim prostim objašnjenjima, već ovako sa interakcijom sa publikom - objašnjava Blagojević za naš portal.

Nakon borbe, dalju manifestaciju pratio je srednjovekovni ples, kao i kasnije predavanje arheologa Marka Aleksića, koji je svojim predavanjem doprineo duhu celom festivalu. Pred kraj dana, organizovana je rekosntruisana bitka osvajanja tvrđave, koja je definitivno predstavljena sa svim elementima jedne prave borbe.

Festival je završen sledećeg dana uz program jahanja, reprize osvajanja tvrđave, turnira u streličarstvu, uz podrazumevanu pesmu i muziku.

Kako je izgledao ovaj festival, pogledajte u videu na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Žena vitez - kako izgleda moderna bajka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja