• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva omanja ostrva i bogato sakralno nasleđe svedoče o istoriji najlepšeg letovališta u Crnoj Gori

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko god posetioce fascinirao ovaj istorijski bogat grad, dva ostrva koja se nalaze u njegovoj blizini nikoga neće ostaviti ravnodušnim

  • 0
Crna gora, Perast Perast / Foto: Pixabay

Na obali Kotorskog zaliva, u blizini grada Kotora, baš prekoputa moreuza Verige, koji važi za najuži deo Boke, ugnezdio se Perast. Ovaj drevni grad koji nadvisuje brdo Svetog Ilije.

Nekada omanje ribarsko selo izuzetno je bogato spomenicima iz različitih perioda istorije. Ovim područjem vladali su mnogi i svako od njih ostavio je značajan trag, što dodatno upotpunjuje istoriju ovog naselja, nastalog najverovatnije još u doba neolita, ističe „Waytomonte“.

Barokne palate i sakralni objekti, koje su podigli članovi 12 plemićkih porodica naseljenih u davna vremena u Perastu, i danas predstavljaju atrakcije ovog crnogorskog letovališta. Palata Visković jedna je od najstarijih u gradu, dok je Bujovićeva vila okarakterisana kao najlepše zdanje Perasta. U njoj danas funkcioniše i Muzej grada Perasta, koji čuva bogatu zbirku portreta najboljih moreplovaca, ali i primerke oružja i dokumenta značajna za istoriju grada.

Bogato sakralno nasleđe

U Perastu se nalaze brojne svetinje. Glavna gradska crkva, izgrađena u prvim decenijama 17. veka posvećena je Svetom Nikoli. Iako njena spoljašnjost "na oko" deluje skromno, unutrašnjost ove crkve posebno je bogata.

Crna gora, Perast Foto: Pixabay

Sa tornja crkve Svetog Nikole u Perastu, koji dostiže visinu od 55 metara, pruža se fantastičan pogled. Zanimljiv je podatak da je upravo taj toranj sa zvonikom sada već davne 1691. godine dopremljen iz Venecije. Posetioci ovog letovališta mogu se popeti na toranj i uživati u nestvarno lepom pogledu na grad i okolinu. Cena ulaznice iznosi dva evra, a toranj je otvoren za posete u periodu od maja pa do oktobra.

Sve crkve u Perastu građene su od kraja 16. veka pa do polovine 18. veka. Među najpoznatijima su crkva Svete Ane, crkva Gospe od Rozarija i pravoslavna crkva posvećena Rođenju Presvete Bogorodice, kao i crkve posvećene Svetom Marku i Svetom Jovanu Krstitelju.

Dva ostrva kao simboli Perasta

Koliko god posetioce fascinirao ovaj istorijski bogat grad, dva ostrva koja se nalaze u njegovoj blizini nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Gospa od Škrpjela, Crna Gora Foto:Shutterstock

Ostrvo Sveti Đorđe poznato je po benediktinskom manastiru i nekadašnjem groblju, mada nije otvoreno za posetioce, osim u okviru privatnih tura, dok je ostrvo Gospa od Škrpjela poznato po legendi o nastanku.

Dva mornara koja su služila u Perastu polovinom 15. veka zaslužna su za nastanak veštačkog ostrva posvećenog Bogorodici. Lokalna legenda navodi da su oni 1452. godine na jednom grebenu uočili Bogorodičinu ikonu, koja je, po predanju, iscelila jednog od mornara. Vremenom je od grebena nastalo veštačko ostrvo, koje danas zauzima površinu veću od 3.000 metara kvadratnih. Tim pre što je u nekom periodu istorije donet i zakon o tome da „svaki brod koji prolazi grebenom treba baciti kamen na dno“.

Svake godine 22. jula u Perastu se održava Fašinada, tradicionalna manifestacija tokom koje stanovnici Perasta nose u svojim brodicama krajnje neobičan teret - kamenje koje simbolično bacaju oko ostrva, kako bi na taj način simbolično održavali legendu o njegovom nastanku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja