• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među čak 7 jezera po kojima je Bela Crkva poznata, dva su posebno interesantna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gradsko i Vračevgajsko jezero važe za najpoznatije među sedam jezera Bele Crkve

  • 0
Bela Crkva Foto: Ivan Strahinić

Niko nije mogao da nasluti da će iskopavanje šljunka na području ovog vojvođanskog grada početkom prošloga veka iznedriti pravu pravcatu turističku atrakciju.

Zbilo se to, sada već daleke, 1904 godine.

Šljunak za korišćenje u industriji eksploatisan je na području Bele Crkve. A kako je vađen šljunak, tako su formirana i jezera. Njih čak sedam.

Gradsko i Vračevgajsko jezero važe za najpoznatije među sedam jezera Bele Crkve.

Vojvođanski grad jezera

Iako je prati i krilatica „vojvođanska Venecija“, Bela Crkva je zapravo poznata kao svojevrstan grad jezera. Svako od njih je po nečemu specifično, ali su dva najpoznatija.

Bela Crkva Foto: Ivan Strahinić

Najbolje uređeno je Gradsko jezero, smešteno uz zapadnu granicu grada, navodi „Belacrkvato“. Na njemu postoji obala izrađena od betona, kao i restoran, ali i smeštajni kapaciteti u vidu bungalova.

Oko tri metra je prosečna dubina Glavnog jezera u Beloj Crkvi. U periodima visokog vodostaja dostiže maksimalnu dubinu od 6,5 metara.

Izuzev betonske plaže, postoji i oko 80 metara duga plaža prekrivena šljunkom. Važi za posebno atraktivan deo ovog jezera, budući da se u njenoj blizini nalaze i mnogi sadržaji, među kojima se posebno ističu skakaonice.

Posetiocima ovog jezera se nudi i mogućnost iznajmljivanja pedalina, a tokom sezone je zainteresovanima na raspolaganju i škola plivanja, ali i ronjenja. Spasilačka služba je aktivna tokom sezone, a u tom delu jezera postoji i auto kamp, kao i smeštajni objekti kategorisani kao apartmani i vile sa od dve do četiri zvezdice.

Oko Glavnog jezera postoje i staze, pešačka i trim, kao i bogata ponuda ugostiteljskih objekata. A na samom jezeru i u okolnim ugostiteljskim objektima se u toku godine organizuju različiti sportski i zabavni događaji.

Drugo Belocrkvansko jezero poznato po ostrvu

Tek oko dve stotine metara deli Glavno i Vračevgajsko jezero, koje je takođe uređeno i poznato je po ostrvu. Naime, u ovom jezeru, čija je prosečna dubina oko dva, a maksimalna 3,5 metara, nalazi se i ostrvo, koje je takođe namenjeno uživanju posetilaca.

Na ostrvu Vračevgajskog jezera nalaze se lepo uređene obale i plaže, a posetiocima su na raspolaganju ležaljke i suncobrani, ali i obilje zelenih površina.

Plaže na samom jezeru takođe su uređene, a u njegovoj blizini nalaze se i dva auto-kampa. Izuzev uživanja na šljunkovitim plažama Vračevgajskog jezera, posetiocima se nudi i mogućnost iznajmljivanja pedalina, ležaljki i suncobrana.

I na ovom jezeru aktivna je spasilačka služba, a postoje i svi prateći sadržaji potrebni za uživanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Višegrad - ćuprija na Drini

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja