• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna građevina proslavila je grad na reci Arno u italijanskoj Toskani

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim u brojnim turističkim atrakcijama Pize, prilikom posete ne treba propustiti ni uživanje u fenomenalnim specijalitetima toskanske kuhinje

  • 0
Piza, Italija, Krivi toranj Foto: Pixabay/john-silver

Iako je Krivi toranj definitivno najpoznatija atrakcija ovog italijanskog grada, reka Arno koja, prolazi kroz Pizu, gradu daje poseban šmek.

Ulice koje se nalaze u blizini reke poznate pod nazivom "lungarno", ipak su znak prepoznavanja ovog italijanskog grada. A velelepne palate i odlično očuvana zdanja, koja ih krase, fasciniraju posetioce.

Osim u brojnim turističkim atrakcijama Pize, prilikom posete ne treba propustiti ni uživanje u fenomenalnim specijalitetima toskanske kuhinje.

Spoj drevnog i modernog

Grad na reci Arno poznat je po bogatoj istoriji i činjenici da je tokom srednjeg veka Piza bila izuzetno značajna, navodi „Aboutpisa.info“. Danas je to moderan grad, u kome postoje i tri univerziteta, brojni muzeji i obilje kulturnih sadržaja, ali i znamenitih restorana i kafića.

Narodni muzej Svetog Matea jedan je od najpoznatijih u gradu, u kome su pohranjena značajna srednjovekovna umetnička dela. U Pizi se nalaze i Muzej antičkih brodova, kao i muzej Duomo.

Piza, Italija, Krivi toranj Foto: Pixabay/john-9044904

Znamenitosti Grada na reci Arno

Prva asocijacija mnogima na ovaj italijanski grad sasvim sigurno je Krivi toranj. Ne samo da je okarakterisan kao simbol grada, već je i jedan od najpoznatijih, ali isto tako i najneobičnijih spomenika u celom svetu.

Piza, Italija, Krivi toranj Foto: Pixabay/stux

Izgrađen 1173. godine, Krivi toranj zapravo nije tako prvobitno izgledao. Tačnije, njegovo naginjanje zabeleženo je nakon izgradnje trećeg prstena. I upravo zato je došlo do prekida u gradnji, da bi bila nastavljena 1275. godine.

Naginjanju toranja je doprineo i teren na kome se nalazi, budući da je jedan deo ovog zdanja na močvarnom terenu, dok je drugi na peskovitom, što je sve uticalo na položaj kule.

Piza, Italija, Krivi toranj Foto: Pixabay/riccardolucchiphoto

Iako su postojali pokušaji da se napravi balans tokom gradnje, ne bi li se toranj ispravio, u tome nije bilo uspeha.

Počev od 2001. godine Krivi toranj u Pizi je posle više od decenije ponovo otvoren za javnost. Kako navodi „Aboutpisa.info“, cena organizovane polučasovne ture obilaska ove atrakcije Pize iznosi 20 evra, odnosno 18 evra plus dva evra za online rezervacije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Fotkanje pored Krivog tornja u Pizi više nikad nećete gledati isto

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja