• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Saveti kako do najpovoljnijih putovanja i letovanja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Redovno praćenje sajtova turističkih agencija i njihovih specijalnih ponuda i brze reakcije tokom rezervisanja samo su neki od saveta našeg sagovornika

  • 0
Grčka, putovanje, letovanje, plaža Kakva su vaša iskustva s letovanja? / Foto: Shutterstock

Globalno povećanje cena hotela i prevoza ove godine mnogima je otežalo izbor destinacije za odmor. Kako, kada i na koji način tražiti, rezervisati i putovati a da to bude u skladu sa našim budžetom i uz što povoljnije cene, pitali smo Uroša Kostića iz agencije Dream Land Travel.

Već je dobro poznata činjenica da se, kada su u pitanju letnji aranžmani, cene povećavaju kako se približavamo špicu sezone, julu i avgustu. No, na mnogim destinacijama je tokom maja, juna i septembra podjednako lepo vreme i savršeni uslovi za odmor. Svakako će najbolje proći oni koji rezervišu odmah po pojavljivanju prvih aranžmanskih ponuda a po takozvanim "first minute" cenama. Hotelijeri i agencije ovakve ponude izbacuju već početkom decembra a za narednu letnju sezonu, te njihovom rezervacijom možete da uštedite i do 40 posto.

Ostrva Maldivi Maldivi / Foto: Pixabay/suzyt

Preporuka našeg sagovornika je i da redovno pratite newsletter-e i sajtove turističkih agencija i na taj način se informišete o sajamskim popustima, specijalnim ili last minute ponudama za putovanja:

-Takozvane last minute ponude podrazumevaju aranžmane na koje organizatori smanje cenu u cilju popunjavanja kapaciteta. U ovim slučajevima nemate mnogo izbora i morate prihvatiti ponuđeno – hotel, termin polaska i destinaciju. Sa druge strane, specijalnim ponudama nude se posebne pogodnosti motivisane različitim razlozima i tada putnici imaju više mogućnosti u izboru hotela, soba, termina polazaka, usluge i slično – objašnjavaju iz agencije Dream Land Travel.

Ukoliko ste ljubitelj dalekih i egzotičnih putovanja, savet je da pratite promotivne cene avio karata i specijalne ponude hotela, a cenu će diktirati i sezona – očekivane vremenske prilike na ovim destinacijama donose i neverovatne razlike u cenama smeštaja. Za avio karte važi pravilo da što ste bliži datumu putovanja to su cene više. Ukoliko, pak, pronađete primamljivu ponudu za city break putovanja, naš sagovornik preporučuje, baš kao i za avio karte, da rezervišete odmah jer se prvih nekoliko mesta ovakvih aranžmana uvek prodaju po specijalnim, povoljnijim cenama. Kada se proda određeni broj mesta po nižoj ceni, nastavlja se prodaja po redovnoj.

Španija, Francuska, Portugal, Monako, Grčka Foto: Shutterstock

Prednosti putovanja preko turističkih agencija

A da li ćete putovati u sopstvenom organizaciji ili preko turističke agencije, stvar je afiniteta, no valja imati na umu sve prednosti putovanja preko turističke agencije:

- Ukoliko sami pronađete smeštaj preko nekih od popularnih pretraživača, možete da pozovete turističku agenciju ili pošaljete upit email-om i tražite ponudu za isti smeštaj i u istom terminu. Cena može biti niža nego što ste sami našli jer agencije imaju pristup većem broju pretraživača i lokalnih partnera. Dalje, sve eventualne probleme i rizike vašeg putovanja rešava agencija: od izmene datuma, otkazivanja avio karata ili promene leta, preko neispunjenih obaveza hotelijera i prevoznika pa do povraćaja novca.

Mi u turističkoj agenciji Dream Land Travel, uz profesionalnu uslugu, pružamo i praktične savete u vezi putovanja koji vam mogu uštedeti vreme i novac. Putniku je važno dati potpunu i istinitu informaciju o destinaciji, aranžmanu i smeštaju, posebno kada je niža kategorizacija u pitanju. Daleke destinacije i egzotična putovanja su samo jedan od primera gde specijalizovane agencije imaju bolji i povoljniji pristup hotelima. Pored navedenog izuzetno je bitna i tehnološka razvijenost agencije. Dream Land Travel jedna je od retkih agencija koja omogućava online plaćanje čime štedi i dragocene vreme putnicima.

leto, letovanje Foto: Shutterstock

Najtraženije destinacije

Prema rečima našeg sagovornika i ove, kao i ranijih godina najpopularnija je Grčka sa svojim ostrvima - Krit, Rodos, Krf, Skijatos i Mikonos natraženije su destinacije domaćih putnika:

-Ove godine je velika potražnja i za Tunisom kao alternativom za aranžmane u Turskoj i Egipatu. No, za ove dve destinacije se očekuju specijalne ponude tokom ove letnje sezone. Sve je veće interesovanje za Majorkom, Kosta Bravom i Kosta Doradom kao i za italijanskim ostrvom Sicilijom. Možda i jedina destinacija koja je ove godine najmanje menjala cene je veoma popularni Kipar.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja