• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bugarsko letovalište na obalama Crnog mora grad je bogate istorije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nesebar je grad poznat po kontinentalnoj klimi, sa prosečnim letnjim temperaturama od 23 stepena. Takođe je poznat i po odlično očuvanom starom delu

  • 0
Nesebar, Bugarska Foto: Mel Longhurst / Zuma Press / Profimedia

Na oko 35 kilometara od grada Burgas, na obalama Crnog mora leži jedno od najpoznatijih bugarskih letovališta.

Nesebar je grad poznat po kontinentalnoj klimi, sa prosečnim letnjim temperaturama od 23 stepena. Takođe je poznat i po odlično očuvanom starom delu, koje se nalazi na omanjem poluostrvu i koje je počev od 1983. godine deo Liste svetske kulturne baštine UNESCO-a, navodi „Bulgariatravel“.

Grad bogate istorije, stare više od 3.200 godina, danas je jedno od najposećenijih crnomorskih letovališta. Zato i ne čudi što su i staro gradsko jezgro i sam Nesebar još od 1956. godine zvanično proglašeni "muzejskim, turističkim i odmarališnim kompleksom međunarodnog značaja", odlukom Saveta ministara.

Atrakcije Nesebara

Kao jedna od najpoznatijih znemenitosti ovog bugarskog letovališta na Crnom moru izdvaja se Arheološki muzej. Poseta muzeju idealan je način za upoznavanje izuzetno bogate istorije grada. U okviru stalne postavke ovaj muzej nudi posetiocima uvid u brojne artefakte pronađene na tom području.

Nesebar, Bugarska Foto: Hervé Champollion / akg-images / Profimedia

Ukupno je šest istorijskih perioda obuhvaćeno eksponatima, tako da osim starogrčkog i bugarskog, te vizantijskog perioda, posetioci mogu da vide ai artefakte i eneolita, ali i iz perioda kada su tim područjem vladali Rimljani i Tračani.

Nesebar, Bugarska Foto: Peter Erik Forsberg / Alamy / Alamy / Profimedia

Odmah nakon ovog muzeja, kao jedna od najpoznatijih atrakcija Nesebara izdvaja se i crkva Hrista Pantokratora. Pored toga što se smatra jednim od najlepših gradskih sakralnih objekata, ova crkva važi i za najbolje očuvanu, ističe „Dailytravelpill“. Posebno je atraktivna i poseta grobnici iz perioda srednjeg veka, koja se nalazi ispod ove crkve.

Nesebar, Bugarska Foto: Peter Erik Forsberg / Alamy / Alamy / Profimedia

Ostaci crkve Svete Sofije, kao i crkva posvećena Svetom Stefanu još su neki od sakralnih objekata na području Nesebara koji su vredni pažnje.

Plaža u Nesebaru

Poznata po pesku zlatne boje kojim je prekrivena, plaža Sunčev breg znana je i kao najživlja na području ovog letovališta, ističe „Worldbeachguide“.

Nesebar, Bugarska Foto: Peter Erik Forsberg/Lifestyle / Alamy / Alamy / Profimedia

Na području Starog grada takođe se nalazi jedna od zanimljivijih plaža. Plaža Stari Vlas sačinjena je zapravo od tri manje plaže, čija je ukupna dužina oko 1,5 kilometara.

Plaže Venid, Spektrum i Bugras, još su neke od poznatijih koje se nalaze na području ovog crnomorskog letovališta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Turizam u Ivanjici doživljava ekspanziju: Ovo su najatraktivnije destinacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja