• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Velikom ratnom ostrvu nalazi se plaža koja je jedna od omiljenih Beograđanima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Površinski ne naročito velika, plaža Lido se slobodno može okarakterisati kao divlja. Na njoj nema nekih naročitih sadržaja, mada na plaži funkcioniše spasilačka služba u toku sezone

  • 1
Lido Foto: Mateja Beljan

Jednom plažom se može pohvaliti beogradsko Veliko ratno ostrvo. Do nje se poslednjih godina stiže preko pontonskog mosta, koji svake godine pred početak kupališne sezone postavljaju pripadnici Vojske Republike Srbije.

Nazvana najverovatnije po venecijanskom Lidu, ova plaža posebno je popularna među Zemuncima i stanovnicima Novog Beograda, kojima plaže na Beogradskom moru, kako se Ada Ciganlija neretko naziva, nisu baš tako lako dostupne.

Vrućina, Zemunski kej Foto: Nikola Anđić

S obzirom na to da je područje Velikog ratnog ostrva zaštićeno slovom zakona, na ovoj lokaciji nije dozvoljena urbanizacija, ističe „Vikipedia“.

Gotovo divlja plaža

Površinski ne naročito velika, plaža Lido se slobodno može okarakterisati kao divlja. Na njoj nema nekih naročitih sadržaja, mada na plaži funkcioniše spasilačka služba u toku sezone.

Ali sve to uopšte ne sprečava posetioce da osveženje tokom leta potraže u Dunavu i to baš na ovoj plaži.

Možda upravo zbog odsustva brojnih sadržaja, ova plaža i privlači posetioce.

Kako je nastala plaža Lido?

U vreme kada je Veliko ratno ostrvo bilo Carigradskom konvencijom podeljeno na turski i austrijski deo, mnogi tadašnji Zemunci su kršili jednu zabranu. Naime, bilo je zabranjeno išta raditi na ostrvu, prema pomenutoj konvenciji.

Vrućina, Zemunski kej Foto: Nikola Anđić

Oko vek kasnije nikla je plaža, za koju postoji uverenje da je naziv dobila po italijanskom Lidu. Zbilo se to u periodu po završetku Velikog rata. Priča veli da je Beograd u to vreme mogao da se pohvali plažom, koja je čak bila smatrana jednom od najlepših u tom delu Starog kontinenta. Bila je, kažu toliko lepa, da se poredila sa austrijskim rečnim plažama.

Nastavak istorije plaže Lido i njenog razvoja ide u pozitivnom smeru i kasnije. U periodu koji je prethodio Drugom svetskom ratu posebna pažnja posvećivana je njenom uređenju.

U vreme gradnje Novog Beograda činilo se da će Lido nestati. Na svu sreću i na radost posebno stanovnika tog dela grada, to se ipak nije dogodilo. Zahvaljujući Dunavu, koji je učinio sve da osujeti odluku zvaničnika, da plaža Lido bude potpuno preuređena, na njoj i danas mogu da uživaju mnogi stanovnici srpske prestonice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Služe se kroketi, ljubimci imaju trenere, a u ponudi je i vežbanje joge: Otvorena prva plaža za pse

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Boža zemunac

    17. jun 2023. | 17:44

    MUNZE KONZA.

    Podelite komentar