• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Deo Starovlaških planina, Tara i dalje odoleva masovnom turizmu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na 1.591 metar nadmorske visine nalazi se Kozji rid, koji je i najviši vrh ove planine. Prosečna nadmorska visina Tare kreće se između 1.000 i 1.200 metara, pa se u tom smislu smatra planinom srednje visine

  • 0
Tara Vidikovac Janjač Bajina Bašta Panorama Planina Pogled Foto: RINA/Ranko Milanović

Oivičena tokom reke Drine i povezana sa obližnjim, mnogo posećenijim Zlatiborom, Tara je planina koja i dalje uspeva, koliko-toliko da odoli zamkama masovnog turizma.

Masiv ove planine, smeštene u zapadnom delu naše zemlje, deo je Starovlaških planina i čine ga tri celine.

Među njima, najpoznatija je celina poznata kao Tara u užem smislu, koji obuhvata i Kaluđerske bare, dok su Crni vrh i Zvijezda celine Tare koje turisti manje posećuju. Područje planine Tare zvanično je proglašeno nacionalnim parkom 1981. godine, ističe “Vikipedia”.

Na 1.591 metar nadmorske visine nalazi se Kozji rid, koji je i najviši vrh ove planine. Prosečna nadmorska visina Tare kreće se između 1.000 i 1.200 metara, pa se u tom smislu smatra planinom srednje visine.

Nacionalni park Tara

Veći deo ovog planinskog masiva nalazi se pod zaštitom, budući da je deo istoimenog nacionalnog parka, u okviru koga se izdvajaju područja sa različitim nivoima zaštite.

Tara, planina, kuće, kuca planinska, vikndica Tara / Foto: Shutterstock

Posebna atrakcija ove srpske planine, izuzev prirode, sasvim sigurno su i vidikovci. Prema podacima sa zvaničnog sajta Nacionalnog parka Tara, uređeno ih je ukupno pet, dok ih je većina teže dostupna. Istini za volju, iako nisu tako lako pristupačni, to ne sprečava entuzijaste da do njih stignu.

Ipak, među brojnim vidikovcima Tare, pet se smatra potpuno bezbednim za posetu, budući da se radi o uređenim i obezbeđenim prostorima, koji su prilično lako dostupni. Osim čuvenog vidikovca Banjska stena, tu su još i Osluša, Crnjeskovo i Bilješka stena, kao i vidikovac Sjenič. Po lepoti se izdvajaju i vidikovci Grad ili Ravna stjena, Uroševa stena ili Vrla ripa i Janjač, te Sokolarica i Zelenika.

Možda najlepši vidikovac u Srbiji

Ako i nije najlepši, jer u Srbiji ima još mnoštvo fantastičnih vidikovaca, Banjska stena na Tari, sasvim sigurno je među najpoznatijim. A pogled koji se sa njega pruža teško da bilo koga može da ostavi ravnodušnim.

Izuzev uživanja u lepotama kanjona reke Drine i jezera Perućac, odavde se može videti i predeona celina Osat, koja se nalazi na teritoriji susedne Bosne i Hercegovine.

Zanimljiv je podatak o poreklu naziva ovog vidikovca. Naime, u podnožju vidikovca Banjska stena, koji se nalazi na 1.065 metara nadmorske visine i do koga vode dve pešačke staze, koje su adekvatno obeležene, u tursko doba postojalo je i vrelo. Banja je pojam iz turskog jezika, kojim se označavalo mesto sa toplom vodom. Konstantna temperatura vode na vrelu, koje je kraškog porekla bila je četiri stepena Celzijusa. Budući da je temperatura vode bila stalna, to je lokalno stanovništvo neprekidno koristilo. Nažalost, kada je građeno jezero Perućac, ovo vrelo je potopljeno, ali je ostao naziv vidikovca.

Okolina Tare

Iako se ne može osporiti da su vidikovci Tare njena glavna atrakcija, ne treba zaboraviti ni bogato kulturno-istorijsko nasleđe ove planine i njene okoline.

Manastir Rača Manastir Rača / Foto: Dušan Veselinović

Manastir Rača, koji se nalazi na prostoru Nacionalnog parka Tara i okoline, kao i Mramorje, lokalitet u Perućcu, okarakterisani su kao nepokretna kulturna dobra i nalaze se pod zaštitom nadležnih institucija.

Zadužbina srpskog kralja Dragutina, manastir Rača je podignut tokom druge polovine 13. veka. Glavna manastirska crkva posvećena je prazniku Vaznesenja Hristovog, a tokom duge istorije, ova svetinja je čak dva puta potpuno razorena. Ipak, uprkos tome, manastir je igrao izuzetno značajnu ulogu u istoriji našeg naroda.

Nekropola poznata kao lokalitet Mramorje obuhvata prostor, na kome je otkriveno čak 70 stećaka, odnosno nadgrobnih spomenika. Istraživanjima je utvrđeno da ih je većina nastala u periodu između 14. i 15. veka. Budući da je u pitanju nekropola koja je na području naše zemlje najbolje očuvana, ovaj lokalitet se svrstava među najznačajnije te vrste i okarakterisan je kao Spomenik kulture.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sokolarica je nestvarno lep vidikovac na Tari: Vrata raja otvaraju se na srpskoj planini

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja