• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najposećenijih atrakcija Egipta nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izlet do piramida jedan je od najpopularnijih među turistima koji biraju letovanje u Egiptu. Iako možda naporan u fizičkom smislu, nudi im priliku da dožive nešto nestvarno

  • 0
Velika piramida Giza Egipat Foto: Tanjug/AP

Jedino do danas očuvano čudo među sedam čuda Starog sveta prava je turistička atrakcija za sve koji posećuju Egipat.

Smeštene na platou u Gizi, predgrađu Kaira, piramide i velelepna Sfinga i danas predstavljaju misteriju za mnoge stručnjake, dok posetioce ostavljaju bez daha.

Kako su ti kameni blokovi dopremani? Na koji način su izgrađene piramide u Gizi? Pitanja se samo nižu, a ove građevine i dalje čuvaju tajnu.

Giza sfinga piramide Foto: Tanjug/AP/Nariman El-Mofty

Izlet do piramida jedan je od najpopularnijih među turistima koji biraju letovanje u Egiptu. Iako možda naporan u fizičkom smislu, nudi im priliku da dožive nešto nestvarno.

Keopsova piramida

I mada su i druge dve piramide značajne, nema sumnje da je Keopsova, koja je i najviša među njima, najinteresantnija. Upravo ona i jeste razlog zbog koga su piramide u Egiptu bile proglašene jednim od sedam svetskih čuda Starog sveta.

Piramide, Giza Foto: Pixabay.com

Grobnica za faraona Keopsa zauzima površinu od 5,3 hektara, a dostiže visinu od 138,75 metara, navodi „Vikipedia“. Interesantno je pomenuti da je prvobitno bila visoka čak 145,75 metara. Međutim, nakon urušavanja vrha, visina Keopsove piramide se smanjila.

U samom centru ove piramide nalazi se i grobnica u kojoj je smešten sarkofag sa posmrtnim ostacima faraona.

Piramide, Egipat, dezinfekcija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ono što posetioce posebno fascinira jesu detalji koji deluju neverovatno, uzevši u obzir to da je utvrđeno da su piramide izgrađene u drevna vremena. Primera radi, ulaz u grobnicu faraona širi je tek za jedan santimetar od sarkofaga, koji se u njenoj unutrašnjosti nalazi. Ukoliko se izvrši horizontalni presek ove velelepne građevine, on će biti oblika kvadrata, bez obzira na to koji deo je u pitanju. Dužina stranice osnove Keopsove piramide, koja god bila izmerena, iznosi preciznih 229 metara.

Piramide, Egipat, dezinfekcija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U neposrednoj blizini ove velelepne priamide nalaze se još tri manje, u kojima su grobnice kraljica, i to majke faraona, njegove supruge i treća, za koju se ne zna precizno čija je grobnica, ali se pretpostavlja da je pripadala još jednog supruzi egipatskog faraona.

Druge dve piramide u Gizi

Bez ikakve sumnje, posetiocima ove egipatske atrakcije najinteresantnija je Keopsova piramida, mada se na platou u Gizi nalaze i piramide u čijoj unutrašnjosti su grobnice faraona Kefrena i Mikerina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misterija o kojoj bruji svet: Tajna trudne mumije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja