• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među 25 najboljih ostrva na svetu našla su se mnoga grčka ostrva, kao i jedno hrvatsko

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak dva od brojnih grčkih ostrva našla su se u samom vrhu liste 25 najboljih ostrva na svetu

  • 0
Ostrvo Milos, Grčka Milos / pixabay.com

Nedugo nakon ukidanja brojnih ograničenja, koja su važila u toku pandemije, otvorena je anketa za izbor najboljih ostrva na svetu.

Čitaoci „Travelandleisure“ kao i svake godine kada se dodeljuje „World's Best Awards“, tom prilikom iznose svoja iskustva tokom prethodnog perioda, na osnovu čega je izabrano 25 najboljih ostrva na svetu.

Tom prilikom su uzeli u obzir i prirodne atrakcije, plaže i gastronomsku ponudu na konkretnom ostrvu, ali i ljubaznost domaćina; i na kraju, celokupno iskustvo.

Folegandros ostrvo Folegandros / Foto: Shutterstock

Čak dva od brojnih grčkih ostrva, našla su se u samom vrhu liste 25 najboljih ostrva na svetu. A među prvih 10 je i Sicilija, ali i Bali, te Havaji i Galapagos. Na visokom 13. mestu je i ostrvo Santorini u Grčkoj, nakon koga su se našli Maldivi i hrvatsko ostrvo Hvar, uz dalmatinska ostrva.

10 najboljih ostrva na svetu

Prvo mesto na ovoj listu zauzelo je grčko ostrvo Milos. Razlog zbog koga je ovo ostrvo Kiklada poboljšalo svoju poziciju, budući da je prošle godine bilo na trećem mestu, jeste ljubaznost meštana. Od mogućih 100 poena, ostrvo Milos je osvojilo 95,5. A čitaoci su posebno izdvojili neobična sela ovog ostrva, među kojima se naročito izdvajaju Plaka i Tripiti.

Milos, Grčka, Ostrvo, Plaža, Stena foto: pixabay.com

Za nijansu slabiji rezultat ima grčko ostrvo Folegandros, koje je osvojilo 95,47 poena. Još jedno ostrvo iz grupacije Kiklada, poznato po karakterističnoj arhitekturi i plavo-beloj boji na tradicionalnim kućama i drugim građevinama na ostrvu.

Slede Sveti Vinsent i Grenadin, sa 91,69 osvojenih poena i čuveno portugalsko ostrvo Madeira koje ima za nijansu slabiji rezultat, te osvojenih 91,56 poena.

Arhipelag Andamanskih ostrva u Indijskom okeanu zauzeo je peto mesto, a sledi mu italijansko ostrvo Sicilija, sa osvojenih 90,49 poena.

Taormina, Sicilija Foto: Pixabay/user32212

Koh Samui na Tajlandu i indonežansko ostrvo Bali zauzeli su osmo i deveto mesto, a razlika u poenima koje su ova ostrva osvojila je minimalna. Koh Samui ima 90,34, a Bali 90,32 poena.

Bali Plaža na ostrvu Bali / Foto: Pixabay

Na devetom mestu liste najboljih ostrva na celom svetu našli su se Havaji, dok su ostrva Galapagosa, sa osvojenih 90 poena zauzela deseto mesto ove prestižne liste.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja