• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 5 atrakcija Rima koje se ne propuštaju: Čime se diči Večni grad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako želite da makar još jednom posetite ovaj drevni grad i uživate u njegovoj lepoti, nikako ne propustite da bacite novčiće u fontanu di Trevi

  • 1
Koloseum, Colosseo Foto: Marko Jovanović

Iako se cela prestonica Italije može smatrati svojevrsnim muzejem na otvorenom, u Rimu ima atrakcija koje nikako ne bi trebalo zaobići.

Podrazumeva se da je čuveni Koloseum na visokom prvom mestu. A za njim odmah sledi, isto tako čuvena fontana di Trevi.

Bazilika Svetog Petra, rimski Panteon i Sikstinska kapela, ali i Vatikanski muzej, Španske stepenice i spomenik Vitorija Emanuela Drugog, sasvim sigurno su atrakcije koje se prilikom posete ovom drevnom gradu, izgrađenom na sedam brežuljaka, ne propuštaju.

1. Koloseum u Rimu

Čak i ako nemate dovoljno vremena na raspolaganju za bolje upoznavanje italijanske prestonice, biće dovoljno da vidite čuveni Koloseum, prostrani amfitetar u kome su se u drevna vremena borili gladijatori.

Budući da je Koloseum definitivno najposećenija atrakcija Rima, preporuka je rezervisati ulaznice ranije, ističe „Romesite“.

2. Fontana di Trevi

Ako želite da makar još jednom posetite ovaj drevni grad i uživate u njegovoj lepoti, nikako ne propustite da bacite novčiće u fontanu di Trevi. Veruje se da je onome ko to učini barem još jedna poseta Rimu zagarantovana. Istini za volju, ovo je još jedna od najpoznatijih, a samim tim i najposećenijih atrakcija Rima, pa ume biti gužva.

Na istpoimenom trgu nalazi se fontana di Trevi. Izgrađena je tokom 18. veka, a poznata je po statui boga mora, Neptuna i bogatim baroknim ukrasima.

3. Panteon

Drevna građevina koju je rimski car Hadrijan 608. godine dao na poklon tadašnjem papi svedoči o dugoj istoriji grada. Rimski Panteon poznat je i po „otvorenoj kupoli“, a ulazak u ovu znamenitost grada se ne naplaćuje.

Panteon Rim Foto: Filip Plavčić

4. Bazilika Svetog Petra

Na teritoriji jedne od najmanjih država sveta, koja se nalazi na području Rima, osim bazilike Svetog Petra ima još atrakcija. Postoji verovanje da su i bazilika i istoimeni trg u Vatikanu na kome se nalazi sagrađeni zapravo na mestu na kome se nalazi grob Svetog Petra.

Vatikan Foto. Tanjug/AP

U kripti bazilike nalazi se 148 papskih grobnica, a u unutrašnjosti svetinje mogu se videti i dela znamenitih renesansnih slikara.

5. Sikstinska kapela i Vatikanski muzej

Ukoliko želite da izbliza vidite Mikelanđelova remek-dela, ne propustite posetu Sikstinskoj kapeli, koja se nalazi u Vatikanu.

Sikstinska kapela, Vatikan Foto: Tanjug/AP

A ono po čemu je, pored ostalog, Vatikanski muzej poznat, jeste izuzetno bogata kolekcija, što umetničkih, što verskih predmeta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Kimšasa

    23. jun 2023. | 22:36

    Ima ih 6,zaboravili ste na Španske stepenice.

    Podelite komentar