• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kanjon reke Tare i lednička jezera tek su neke od atrakcija Durmitora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nacionalni park Durmitor zauzima površinu nešto veću od 32.500 hektara i prostire se na nadmroskoj visini između 500 i 2.525 metara

  • 0
foto: Pixabay durmitor

Pored toga što je od 1952. godine proglašen nacionalnim parkom, Durmitor je počev od 1980. godine uvršten na UNESCO listu svetskog prirodnog i kulturnog nasleđa.

Smešten u severozapadnom delu Crne Gore, Durmitor je poznat po ledničkim jezerima i nestvarno lepom kanjonu reke Tare, ali i po raznolikim ekosistemima, navodi „Nparkovi.me“. Takođe, na Durmitoru se nalaze i neki od najviših vrhova lanca Dinarida.

Teritorijalno, ovaj crnogorski nacionalni park se prostire na nekoliko opština, a sedište uprave nalazi se u Žabljaku. Nacionalni park Durmitor zauzima površinu nešto veću od 32.500 hektara i prostire se na nadmroskoj visini između 500 i 2.525 metara.

Bobotov kuk najviši je vrh Durmitora.

Gorske oči Durmitora

Iako priroda nije štedela Durmitor darovima, lednička jezera su, sasvim sigurno njen najveći dar ovoj planini i istoimenom nacionalnom parku.

Durmitor Foto: Pixabay/lucie-luca

Ukupno je 18 jezera ledničkog porekla.

Najveće među njima, pa samim tim i najpoznatije jeste Crno jezero, ističe „Waymonte“. Kolokvijalni naziv koji mu je nadenut, zapravo je vrlo simboličan. Budući da podseća na dva tamna oka, Crno jezero poznato je i kao gorske oči. Ukoliko želite da se uverite u to, potrebno je da ga posetite u toku leta, kada dolazi do isušivanja manjeg dela ovog jezera i stvaranja neke vrste tesnaca između njegovih delova, što podseća na oči.

Džip safari Crna Gora Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U nepsorednoj blizini Crnog jezera nalazi se i pećina koja nosi naziv Titova pećina, budući da su u njoj sklonište tokom rata pronašli partizani.

Zmijinje i Barno, još su neka od durmitorskih jezera koja privlače pažnju posetilaca.

Žabljak Crno jezero Foto: Pixabay

Atrakcije Durmitora

Izuzev posete ledničkim jezerima, po kojima je Nacionalni park Durmitor najpoznatiji, ne treba propustiti ni posetu Ledenoj pećini. Smeštena podno vrha Obla glava, ova pećina je karakteristična po obilju pećinskih ukrasa stalaktita.

Međutim, treba biti posebno obazriv prilikom posete i ne kretati u obilazak ove pećine bez pratnje stručnog vodića. Oko četiri sata je potrebno za obilazak Ledene pećine.

Durmitor Foto: Pixabay/zrinkadenic

Obale kanjona reke Tare takođe privlače značajnu pažnju, kao i obilje biljnog i životinjskog sveta, po čemu je ovaj crnogorski nacionalni park takođe poznat.

Đurđevića most, sasvim sigurno još je jedna od atrakcija Durmitora. Arhitekta Trojanović zaslužan je za ovaj most preko reke Tare, odakle posetioci mogu uživati u pogledu na nestavrno lep kanjon.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka okupila ljubitelje kultnog specijaliteta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja