• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prestonica Norveške lako odgovara na zahteve turista različitih ukusa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prestonica Norveške poznata je i po dobroj ponudi noćnog života, ali i različitih kulturnih i aktivnosti u prirodi, poput vožnje bicikla ili šetnje

  • 1
Oslo, Norveška Foto: Pixabay/seepferdchenbremen

Bez obzira na to da li spadate u ljubitelje aktivnosti u prirodi ili turiste koji teže upoznavanju gradskih znamenitosti, u glavnom gradu Norveške ćete uživati.

Tim pre što su mnoge gradske atrakcije lako dostupne i pešice. A uz to, u Oslu sistem javnog prevoza odlično funkcioniše, što značajno olakšava posetiocima. Prestonica Norveške poznata je i po dobroj ponudi noćnog života, ali i različitih kulturnih i aktivnosti u prirodi, poput vožnje bicikla ili šetnje.

Da sve bude još zanimljivije, posetioci lako mogu tramvajem da stignu do nekih od najpoznatijih skijaški staza koje se nalaze u blizini centra grada, navodi „Kayak“.

Kulturne znamenitosti norveške prestonice

Među brojnim muzejima koji se nalaze u Oslu teško je odabrati one koji bi trebalo da se nađu u vrhu liste za obilazak. Prosto je svaki muzej interesantan na svoj način.

Muzej Fram, nazvan po najjačem brodu izrađenom od drveta, koji i dalje uspeva da održi rekord u plovidbi do najudaljenijih tačaka na severu, nudi mogućnost posetiocima da otkriju tajne tog broda, navodi „Visitoslo“.

Oslo, Norveška Foto: Pixabay/seabiscuits

U ovom muzeju postoji i „polarni simulator“ tako da posetioci mogu na licu mesta da se uvere kako su izgledale ekspedicije pre stotinu godina, tokom kojih su ljudi posećivali Arktik i Antarktik.

Oslo, Norveška Foto: Pixabay/office8

Poseta muzeju Kon-Tiki jedna je od nezaobilaznih turističkih aktivnosti u Oslu. Osim originalnih plovila iz polovine prošloga veka, kada je Tor Hejerdal uspeo da na splavu nazvanom Kon-Tiki pređe Tihi okean, u okviru izložbene postavke ovog muzeja nalaze se i najnoviji eksponati koji se koriste u ekspedicijama, ističe „Visitoslo“.

Postoji i mogućnost obilaska pećine i biblioteke, ali i gledanje dokumentarnog filma o Kon-Tikiju, koji je 1950. godine ovenčan nagradom „Oskar“.

Oslo, Norveška Foto: Pixabay/jonhoefer

Muzej posvećen slikaru Edvardu Munku nalazi se takođe u Oslu, kao i Prirodnjački i Narodni, te Norveški pomorski muzej.

Šta još videti u Oslu?

Kraljevska palata, poznata po velelepnim vrtovima, smeštena je u blizini centra i zvanična je rezidencija monarha. Iako zdanje nije otvoreno za posete, šetnja vrtovima palate jedna je od omiljenih turističkih atrakcija u norveškoj prestonici. Osim toga, turisti često posećuju ovu lokaciju zbog posmatranja promene straže.

Oslo, Norveška Foto: Pixabay/ptra

Šetnja Eden parkom, koji zauzima površinu od 110 hektara, takođe spada u red zanimljivih turističkih aktivnosti.

Oslo, Norveška Foto: Pixabay/vidarhandersen

U neposrednoj blizini pešačke zone grada nalazi se i katedrala, izgrađena tokom 17. veka. Ako krenete malo dalje, put vas vodi do tvrđave Akershus, koja je još jedna od znamenitosti norveške prestonice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dubrovnik stari grad

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Md

    27. jun 2023. | 05:59

    Prestonica Norveske je najdosanije mesto na planeti

    Podelite komentar