• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri tornja i žičara kao simboli jedne od najmanjih država na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turistima su na raspolaganju šetnje ulicama koje odišu atmosferom minulih vremena, kao i uživanje u poseti brojnim muzejima; atraktivnih lokacija ima napretek

  • 0
San Marino Foto: Pixabay/12019

Razlog zbog koga je država San Marino uvrštena na Listu svetske baštine UNESCO-a u vezi je sa njenom istorijom, budući da je u pitanju najstarija republika na celom svetu.

Turistima su na raspolaganju šetnje ulicama koje odišu atmosferom minulih vremena, kao i uživanje u poseti brojnim muzejima; atraktivnih lokacija ima napretek.

Osim po kulama, San Marino je nadaleko poznat i po fascinantnim vidikovcima.

Žičara San Marina

Ne može se posetiti ova destinacija a da se ne provoza žičarom, budući da upravo ona važi za najpoznatiju atrakciju San Marina.

San Marino Foto: Pixabay/schwoaze

Vožnja žičarom odličan je način da se stigne do starog jezgra, ističe „Sanmarinosite“,  uz napomenu da je vožnja žičarom za decu do 120 centimetara visine potpuno besplatna.

Iako je u pitanju samo dvominutna vožnja, budući da je tek 166 metara razlika u nadmorskoj visine od početne do krajnje tačke žičare, pogled prema Jadranskom moru je fantastičan.

Tri kule San Marina

Na bedemima koji svedoče o odbrani stanovnika San Marina nalaze se Roka Guaita, Cesta i Tore del Montale, tri tornja koja su vremenom postala simboli države, površinski među najmanjima na celom svetu.

Simbolično nazvana Roka Guaita, što na lokalnom dijalektu u slobodnom prevodu znači „čuvati stražu“, ova kula važi za jednu od najstarijih u celoj zemlji. Izgrađena je tokom 11. veka, a posebno je zanimljivo to što nema temelje. Tokom narednih vekova je obnavljana, a na njenom ulazu se i danas može videti grb republike, s početka 17. veka.

Cena ulaznice je šest evra, uz posetu i drugoj kuli, navodi „Sanmarinosite“, dok osam evra košta ulaznica, koja uključuje obilazak svih spomenika, s tim da je naglašeno da cene mogu da variraju.

San Marino Foto: Pixabay/glavo

Druga kula nalazi se na vrhu Monte Titano, koji je ujedno i najviši vrh države. Osim kao stražarska kuća, kula poznata i kao Frata, u okviru zamka Cesta, smeštenog na 756 metara nadmorske visine, korišćena je i kao zatvor. U njoj danas postoji Muzej drevnog oružja, sa velikim brojem eksponata.

Najmanja je kula Montale, iako je igrala izuzetno značajnu ulogu u strateškoj odbrani, budući da je mahom bila korišćena za osmatranje jer je najbolje pozicionirana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja