• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedini očuvani italijanski grad-država danas je jedna od najmanjih država na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Klesar iz Dalmacije je, prema verovanju, zaslužan za osnivanje ove republike koja, iako ima neosporan italijanski karakter, funkcioniše kao potpuno nezavisna

  • 0
San Marino Foto: Pixabay/glavo

Nezavisna republika, koja se nalazi na teritoriji Italije, San Marino je bogat atrakcijama, iako je u pitanju jedna od najmanjih država na celom svetu.

Klesar iz Dalmacije je, prema verovanju, zaslužan za osnivanje ove republike koja, iako ima neosporan italijanski karakter, funkcioniše kao potpuno nezavisna.

Zapravo, San Marino je od svih gradova-država koji su funkcionisali na teritoriji nekadašnjeg Carstva ostao očuvan.

Grad na litici

Na nadmorskoj visini od 750 metara na planini Titana, kako se originalni naziv "Monte Titano" prevodi, osnovan je istoimeni glavni grad San Marina, navodi „Italyheaven“.

San Marino Foto: Pixabay/12019

I upravo takva pozicioniranost čini ga još interesantnijim. Impresivna tvrđava na vrhu litice, sa koje se pruža nestvaran pogled na okolinu, brdovite predele centralne Italije i Jadransko more, neretko posetioce ostavi bez reči.

Od tri gradske kule, dve su otvorene za posetu, dok je okolina tvrđave mnogim turistima, koji su željni mira, mnogo atraktivnija. Tačnije, šuma koja okružuje citadelu, nudi im mogućnost da osim uživanja u miru, posete i treću kulu koja, iako nije otvorena za posete, nudi mogućnost uživanja u pogledu na okolinu i to najpre zbog pozicije koju zauzima.

Najpoznatija atrakcija San Marina

U državnom, odnosno Gradskom muzeju San Marina (it. Museo di Stato) posetioci se mogu bolje upoznati sa bogatom i nadasve dugom istorijom jedne od najmanjih država na svetu.

Međutim, ono što najčešće privlači pažnju turista jeste događaj koji se odvija na glavnom gradskom trgu (it. Piazza della Liberta). Upravo tu se svakog sata u toku letnjih meseci odvija značajna ceremonija, koja uključuje smenu straže.

San Marino, Italija foto: pixabay.com

U podnožju planine Titana nalazi se i muzej „Ferari“, koji neretko opčinjava ljubitelje automobila, dok u gradu postoje i sakralni objekti, među kojima se posebno izdvaja bazilika San Marina. Upravo u njoj su pohranjeni i zemni ostaci ovog sveca.

Od glavnog grada jedne od najmanjih država na svetu do vrha planine vodi žičara, što se smatra još jednom turističkom atrakcijom.

San Marino Foto: Pixabay/demsi3art

I da sve bude još zanimljivije, treba uzeti u obzir podatak koji navodi „Italythisway“. Naime, stari deo glavnog grada prostire se na stotinak metara širine i oko pet stotina metara dužine, ali je i tako mala površina koju zauzima dovoljno fascinantna da oduševi sve koji posećuju San Marino.

Upravo zato su gužve vrlo česte, ali to i dalje ne sprečava znatiželjnike iz celog sveta da se upuste u avanturu upoznavanja jednu od najmanjih država na svetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja