• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pet najpopularnijih grčkih ostrva i jedno iznenađenje za letnju sezonu 2023.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na koje ostrvo ove godine otići, preporučuju nam agenti turističke agencije Dream Land Travel

  • 0
Grčka zastava more obala Santorini Foto: Shutterstock

Kao i prethodnih, Grčka je i ove godine bez sumnje najpopularnija destinacija za srpske turiste. Blizina, lepota mora i plaža, raznovrsnost usluga i standardno gostoprimstvo samo su neki od razloga zbog kojih je ova mediteranska zemlja omiljena među domaćim putnicima. No, ako su uzme u obzir da grčku turističku mapu čini, između ostalog, više od 200 naseljenih ostrva (Da, Grčka zaista ima više od 200 naseljenih ostrva a ukupno oko 6.000) postavlja se pitanje gde ići i kako napraviti pravi izbor letnje destinacije.

Zbog istorije koje nas vezuje za ovo ostrvo, nama najpoznatiji je svakako Krf letovanje. Smatraju ga biserom jonskih ostrva, a njegov istoimeni glavni grad je šarmantan spoj venecijanskih, britanskih i francuskih arhitektonskih uticaja. Predlažemo vam da veče započnete koktelima na Listonu (kolonada po uzoru na parisku Rue de Rivoli), nakon čega sledi večera u Saltou, nepretencioznom vinskom baru i bistrou na obodu Starog grada. Neke od najpoznatijih plaža su Glifada, Barbati i Ermones. Preporučujemo hotele: Hotel Grecotel Corfu Imperial, hotel Kontokali Bay, Mayor Mon Repos Palace, Elea Beach, Nasos hotel & resort i Potamaki Beach.

Ostrvo Krit letovanje raskošne lepote je i ove godine više nego dostupan. Pored standardnih čarter letova uvedene su i redovne linije koje mogu da se kombinuju sa aranžmanima. Najveće ostrvo u Grčkoj bogato je istorijom, kulturom kao i prirodnim lepotama, a garantuje i potpuni gastronomski užitak. Veliki broj plaža kao i sunčani dani gotovo cele godine čine ovo ostrvo idealnom turističkom destinacijom od početka maja pa do kraja oktobra. Ukoliko idete na jug, pronaći ćete neke od najboljih plaža na Kritu - Plakias, Ligres, Sougia ili Kedrodasos. Preporučujemo hotele: Hotel Mythos Palace Resort & Spa kao i Lefkoniko Icarus.

Ostrvo Krit, Grčka Foto: Pixabay/fietzfotos

Privlačnost Mikonosa nije izbledela od šezdesetih godina prošlog veka kada je ovo ostrvo Kiklada postalo utočište svetskog džet seta. Najatraktivniji barovi i restorani, savršeno sređene plaže i žurke uz najpoznatije di-džejeve garantuju nezaboravne dane i noći. Preporučujemo hotele: Hotel Royal Myconian Resort & Villas, Hotel San Marco, hotel Yiannaki, Madalena i Petinos.

Film "Mandolina kapetana Korelija" stavila je Kefaloniju u centar pažnje sad već davne 2001. godine. Krajolici ovog jonskog ostrva i dalje mame zaljubljenike u prirodne lepote: mlečno-bela plaža Mirtos je i najpoznatija tačka ostrva, zatim plaža Horgota sa njenim borovima kao i obronci planine Ainos - nacionalnog parka po kome lutaju divlji konji. Dva najlepša primorska sela Asos i Fiskardo donose pravu mediteransku atmosferu. Ako posetite restoran Tasia u Fiskardu, velika je verovatnoća da ćete sresti neku svetsku zvezdu kako proba specijalitet kuće - testeninu sa morskim plodovima i "zaliva" ih lokalnim vinima robola i muskat. Preporučujemo hotele: Apollonion Asterias, Hotel Argile ex Cephalonia palace, Mediterranee i Ionian Sea.

Mikonos Foto: Freepik

Rodos je drugo je po veličini grčko ostrvo i zbog svojih lepota jedno od najpopularnijih destinacija. Srednjovekovna citadela u starom delu glavnog grada je i dalje ponos ostrva. Prošetajte unutar zidina starog grada i videćete vizantijske crkve, rimske ruševine, sinagoge i minarete. U lavirintu uličica potražite Marco Polo Mansion, pansion u građevini iz 15. veka nalik haremu sa očaravajućim restoranom u bašti. Luksuzni hoteli su grupisani oko mesta Lindos gde se nalazi i veličanstveni Akropolj. Prošetajte uskim ulicama i posetite restoran Mavrikos gde obavezno treba probati ragu od hobotnice. Preporučujemo hotele: Helea Family beach resort, hotel Mitsis Grand, Mediterranean, Ibiscus i City Center.

Pored grčkih ostrva, veliko interesovanje među domaćim putnicima postoji i za Kipar. Ovo ne čudi ako se uzme u obzir da su, za razliku od drugih destinacija, cene smeštaja ostale iste u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, cene vanpansionske potrošnje su veoma pristupačne. Kipar je ujedno i najtoplije ostrvo Mediterana sa oko 340 sunčanih dana u toku godine. Preporučujemo hotele: Nestor, Stamatia, Harmony bay i Melissi beach. Više o Kipru ali i drugim sjajnim ponudama možete videti na instagram profilu Dream Land agencije.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja