• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Po veličini drugi grad u Italiji, Milano je poznat po jedinstvenim atrakcijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prestonica Zapadnog rimskog carstva u istorijskom smislu postala je poznata i kao mesto potpisivanja Milanskog edikta, 313. godine, ukaza kojim je tadašnji vladar Zapadnog rimskog carstva, car Konstantin priznao hrišćanstvo kao religiju

  • 0
Milano Foto: Pixabay

U zapadnom delu regije Lombardija nalazi se jedna od najpopularnijih destinacija u tom delu Italije. Milano je nekrunisana prestonica mode, ali i grad duge i bogate istorije, poznat po brojnim, jedinstvenim atrakcijama.

Savremeni način života u kombinaciji sa fascinantnim zdanjima, koja su neki od simbola Milana, sasvim su dovoljni razlozi za milionske posete turista iz celog sveta.

Osnovan oko 400. godine pre naše ere, Milano su kasnije osvojili Rimljani. Budući da je grad imao odličnu lokaciju u strateškom smislu, to je odigrao i značajnu ulogu tokom istorije.

Prestonica Zapadnog rimskog carstva, Milano je u istorijskom smislu postao poznat i kao mesto potpisivanja Milanskog edikta, 313. godine, ukaza kojim je tadašnji vladar Zapadnog rimskog carstva, car Konstantin priznao hrišćanstvo kao religiju, navodi „Introducingmilan“.

Drugi italijanski grad po veličini

Istorija Milana vezana je i za uticaje drugih naroda, koji se i danas mogu primetiti na brojnim zdanjima u gradu koji se po veličini nalazi na drugom mestu u celoj Italiji.

Milano, Italija Foto: Pixabay/lolsanches

Ipak, ne može se ni pomisliti na Milano, a da se ne pomene čuvena katedrala. Duomo di Milano je gotičko zdanje smešteno u samom središtu grada. Ova grandiozna građevina važi za jednu od najvećih katoličkih bogomolja na celom svetu i u njoj može boraviti do čak 40.000 ljudi.

Izgrađena je na mestu nekadašnje bazilike koja je bila uništena u požaru. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je čak 500 godina bilo potrebno da ova katedrala bude podignuta.

Izuzev velelepne spoljašnjosti, Milanska katedrala poznata je i po fascinantnim prikazima biblijskih scena u unutrašnjosti, ali i po moštima mnogih svetitelja i drugim relikvijama, među kojima se posebno izdvaja ekser koji je zakucan u krst prilikom raspeća Isusa Hrista, ističe „Introducingmilan“. Jednom u toku godine, i to u subotu koja je najbliža 14. septembru, vernici imaju prilike da vide tu značajnu relikviju.

Milano, Italija Foto: Pixabay/cesco

Grad poznat po brojnim znamenitostima

Iako nema sumnje da je Duomo najpoznatija atrakcija Milana, galerija Vitorio Emanuele II i crkva Santa Maria delle Grazie, u kojoj se nalazi čuvana Da Vinčijeva „Tajna večera“, nisu ništa manje značajne.

Milano, Italija Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Pozorište i opera La Scala takođe se smatraju jednim od najpoznatijih simbola ovog italijanskog grada. Dostupne su i organizovane vođene ture, a kako ističe „Milantips“, posetiocima je na raspolaganju i mogućnost posete muzeju Milanske opere.

Jedna od najpoznatijih umetničkih galerija u Milanu je Pinakoteka di Brera. Sačinjena od čak 36 prostorija, od kojih je svaka posvećena određenom periodu u umetnosti, ova gradska znamenitost nudi turistima i mogućnost posete biblioteci okruga Brera, kao i botaničkoj bašti koja se u njenoj blizini nalazi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Fotkanje pored Krivog tornja u Pizi više nikad nećete gledati isto

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja