Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vražji kamen kod Trgovišta je pod zaštitom države Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lokalitet Vražji kamen podseća na mnogo poznatiju Đavolju varoš kod Kuršumlije

  • 0
vražji kamen

Foto:Foto S.Tasić

Spomenik prirode Vražji kamen Prosečnik kod Trgovišta odukom Vlade Srbije stavljen je pod zaštitu. Nalazi se u dolini reke Pčinje, prostire na više od 31 hektar površine, gde su registrovane 44 vrste ptica i to u prostoru za koji je dokazano da je jedan od centara geodiverziteta i biodiverziteta.

Pravu turističku atrakciju na krajnjem jugu Srbije predstavlja crkvica posvećena rođenju Presvete Bogorodice podignuta u 14. veku na Vražjem kamenu kod Trgovišta.

Lokalitet Vražji kamen podseća na mnogo poznatiju Đavolju varoš kod Kuršumlije, a čine ga kamene kupe, njih desetak, koje su visoke i pedesetak metara.

U narodu gornje Pčinje živo je verovanje da Bogorodica u crkvi leči neplodnost kod žena.

Prema jednom predanju, đavoli su hteli da preokrenu tok Pčinje koja ispod teče, prema Bugarskoj i zato su kod sela Šajince pokušali da spoje njene obale.

Dovlačili su sa pčinjskih brda čitave stene, ali ćudljiviju reku nisu mogli da pobede. Najzad su otišli u Končuljsku klisuru, prema Kosovskom Pomoravlju.

Tamo su među kamenjem našli pravi gorostas. Uprtili su ga na leđa i vratili se natrag. No, kamen je bio veoma težak i na putu su se često odmarali. Kad su stigli blizu Trgovišta, zapevali su prvi petlovi.

Đavoli su onda bacili kamen pored jedne vodenice i nestali. I tako, tog jutra pored reke osvanu Vražji kamen.

Crkvu Presvete Bogorodice je u 14. veku podigao srpski vlastelin Dejan Marković uz blagoslov cara Dušana, čijom je sestrom Teodorom Dejan bio oženjen.

Bogorodičina crkva se danas nalazi pod zaštitom, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Prema jednom drugom predanju, narod je zidao crkvu kraj Pčinje i što bi sagradili preko dana, to bi đavoli u toku noći u ženskoj marami izneli na Vražji kamen. I tako je postala crkva na Vražjem kamenu.

Kruže priče da žene koje ne mogu da imaju porod dolaze i, kada nema nikog u crkvi, nastružu malo praha fresaka i to piju, verujući da će potom dobiti porod.

Za opštinu Trgovište, koja je jedna od najnerazvijenijih u Srbiji, Vražji kamen je od izuzetnog značaja, predstavlja mesto koje pohode brojni hodošasnici i turisti.

(Ona.rs/S.Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Unikatne sveće monahinje Nektarije iz manastira Tumane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja