• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatan porast broja američkih turista zainteresovanih za evropske destinacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropska komisija za putovanja iznela je predviđanja da će potražnja za putovanja u Evropu ove godine biti značajno veća, uz očekivanja da će gotovo polovina evropskih destinacija ostvariti čak oko 80 odsto veću posetu u poređenju sa 2019. godinom

  • 1
Grčka, Kipar, Italija Koloseum / Foto: Pixabay/Pascal Wiemers

Delovalo je prilično nestvarno kolika je jagma za putovanji u Evropu za sve zaposlene u kompaniji “Perilo Tours” u Nju Džersiju.

Iako pomenuti turoperator, koji je specijalizovan za Italiju, posluje više od pola veka, Stiv Perilo, aktuelni vlasnik i izvršni direktor kompanije, napominje da još od 70-ih godina prošlog veka nije primetio toliko interesovanje američkih turista za evropske destinacije koje imaju u ponudi.

Sve do sada su obično rasprodavali oko 80 odsto aranžmana, ali se sada taj procenat popeo čak na 96. Perilo je izneo očekivanja da će ove godine uspeti da prodaju sto odsto aranžmana.

Kako je napomenuo za CNN, naznaka da će ova sezona biti i više nego uspešna bio je Crni petak, kada su ponudili popust od oko pet posto. Potražnja je bila, u najmanju ruku nečuvena.

britanija Foto: Freepik.com

London, Pariz i Dablin nalaze se na vrhu liste američkih turista za ovu godinu, a podaci putničkog osiguranja “Allianz Partners” ukazuju na značajno povećanje interesovanja Amerikanaca za evropske destinacije. U pitanju je porast od čak 55 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Osim pomenutih gradova, američki turisti biraju i: Rim, Rejkjavik, Amesterdam i Lisabon.

Evropska komisija za putovanja iznela je predviđanja da će potražnja za putovanja u Evropu ove godine biti značajno veća, uz očekivanja da će gotovo polovina evropskih destinacija ostvariti čak oko 80 odsto veću posetu u poređenju sa 2019. godinom.

Sve to, sasvim očekivano, utiče i na rast cena. Kako avionski karata, tako i smeštaja u hotelima.

Povećan broj posetilaca donosi i opasnost od problema prekomernog turizma, ali i samog osećaja koji turisti imaju tokom odmora. Zato su gužve velike na atraktivnim evropskim destinacijama.

Posebno je iznenađujuće što su turisti počeli prilično rano da putuju, pa su već u maju bile zabeležene gužve na konkretnim destinacijama.

Amsterdam Foto: Pixabay

- Ako pogledam kroz prozor, već se osećam kao da je jul - izjavila je za CNN Milou Halbesma, direktorka Muzeja Rembrantove kuće u Amsterdamu.

Poseta znamenitostima destinacija, u takvim uslovima može da bude i naporna. Turistički vodiči u Rimu, prema anegdoti koju je čuo Perilo, moraju do određenog dana u nedelji da pokušaju da rezervišu ulaznice za posetu najpoznatijoj znamenitosti Rima. A onda se događa da turisti koji žele da posete Kolsoeum stoje u redu čak od ponoći, ne bi li uspeli da vide ovu gradsku atrakciju.

Sa druge strane, poskupljenje avio i voznih karata, ali i cena smeštaja, utiču na to da se sve veći broj turista odlučuje za fleksibilan odmor, budući da su prinuđeni da se prilagođavaju novonastalim uslovima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bazza

    3. jul 2023. | 22:22

    Evo u Srbiji ih ima pun kofer..

    Podelite komentar