• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedinstveni muzej u Srbiji čuva istoriju rudarstva i metalurgije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zvanično je 15. decembra 1950. godine prvi put pokrenuta inicijativa za osnivanje jednog takvog muzeja. Savez boraca je zaslužan za to

  • 1

Stalna postavka Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, koja posetiocima nudi mogućnost boljeg upoznavanja jedne od najstarijih privrednih grana, uspostavljena je 1973. godine. U okviru postavke "Istorija rudarstva i metalurgije" pored ostalog se mogu videti i predmeti koji su odigrali značajnu ulogu u razvoju Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Zvanično je 15. decembra 1950. godine prvi put pokrenuta inicijativa za osnivanje jednog takvog muzeja. Savez boraca je zaslužan za to.

Prvobitno je Muzej rudarstva i metalurgije u Boru osnovan kao Narodni muzej, 15 godina nakon prvobitne inicijative, da bi devet godina kasnije promenio naziv u današnji, istaknuto je na zvaničnom sajtu muzeja.

Početak osnivanja

Vrlo brzo posle pokretanja inicijative za osnivanje jednog ovakvog muzeja, Savez boraca je organizovao i prvu izložbu. Nedugo nakon toga je u adekvatnom prostoru organizovana i izložba, koja je nosila naziv "Samostalna zavičajna muzejska zbirka".

Muzeja rudarstva i metalurgije Bor Printskrin: Google Street View

Izuzev arheološki značajnih predmeta, u okviru te izložbe su posetioci mogli da vide i istorijski vrlo značajne dokumente. Deo izložbene postavke bili su i artefakti koji su svedočili o kulturno-istorijskom razvoju Bora i njegove okoline.

Budući da u to vreme još uvek nije bio odabran jedinstveni prostor, to su izložbene postavke sa vremena na vreme bile organizovane na razliličtim lokalitetima u Boru.

Formiranje fonda muzeja

Nakon što je novoformirani muzej i zvanično 1969. godine preuzeo zdanje u Brestovačkoj banji, poznato kao Konak kneza Miloša, započet je ubrzani rad na adaptaciji ovog zdanja, izgrađenog 1837. godine.

Foto: Ivan Strahinić/Lazareva pećina

Ubrzo je zdanje restaurirano i adaptirano za muzej, te je oformljena i stalna izložbena postavka pod nazivom "Brestovačka banja u doba kneza Miloša".

Upravo u to vreme brojni stručnjaci započinju sa istraživanjima nekih od lokaliteta u okolini, među kojima se posebno izdvajaju, sada već čuvena, Lazareva pećina u borskom selu Zlot i rudnik Dnevni kop, koji se nalazi u selu Rudna Glava, u blizini Majdanpeka.

Muzej danas

Simbolično, na Dan rudara, 6. avgusta 1984. godine Muzej rudarstva i metalurgije u Boru preseljava se u zdanje Doma kulture. Upravo tada je i zvanično otvorena nova stalna postavka ovog muzeja, koja nosi naziv "Razvoj rudarstva i metalurgije od praistorije do savremenog doba".

Sve do 2011. godine je ta izložbena postavka bila dostupna posetiocima, budući da je tada uklonjena, sa ciljem formiranja nove.

Posebno je zanimljivo osnivanje Park muzeja. Od 1997. godine posetioci mogu videti i tehniku koja se koristila u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, a Muzej rudarstva i metalurgije u Boru se bavi i izdavačkom delatnošću.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Boranin

    6. jul 2023. | 08:47

    Sve je to lepo, samo je šteta što taj muzej ima jako malo posetilaca sem kad naleti poneka ekskurzija ili bude neki veći javni skup koji se tiče rudarstva i metalurgije...

    Podelite komentar