• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedini muzej na evropskom tlu, koji je posvećen rudarstvu i metalurgiji nalazi se upravo u ovom gradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono po čemu se Bor izdvaja jesu rudarstvo i metalurgija. Zato i ne čudi što Muzej rudarstva i metalurgije postoji u ovom gradu

  • 1
Panorama Bora Foto: Shutterstock

Nedaleko od granice naše zemlje sa Rumunijom i Bugarskom, u istočnom delu Srbije, leži Bor, grad koji je i središte istoimenog okruga. Izuzev centralnog gradskog naselja, teritoriju Bora čini i ukupno 12 sela.

Ono po čemu se Bor izdvaja jesu rudarstvo i metalurgija. Zato i ne čudi što Muzej rudarstva i metalurgije postoji u ovom gradu. U pitanju je jedinstveni muzej na evropskom tlu, budući da ne postoji nijedan muzej koji se istom temom bavi na prostoru celog Starog kontinenta.

Okolina grada posebno je interesantna. Brestovačka banja, koja se smatra jednim od najstarijih lečilišta u našoj zemlji, Borsko jezero i Zlotske pećine, te Crni vrh, neke su od atraktivnih lokacija u okolini, navedeno je na zvaničnom sajtu grada Bora.

Sem toga, u okolini je i nekoliko zaštićenih područja, među kojima se izdvaja Lazarev kanjon sa pećinama, koji je okarakterisan kao spomenik prirode i nalazi se u prvoj kategoriji zaštite.

Bor panorama grada Bora Foto: Shutterstock

Najnovija borska atrakcija

Budući da je otvoren pre nešto više od deset godina, 23. novembra 2011. godine, to se Zoološki vrt u Boru smatra najmlađom gradskom atrakcijom, navodi Milan Stojković za „Turizamiputovanja“.

Ne samo da je u pitanju jedini grad u istočnom delu naše zemlje u kome se nalazi zoološki vrt, nego je Bor i četvrti grad u Srbiji koji se može tom atrakcijom, omiljenom posebno najmlađima, pohvaliti. Time Bor stoji rame uz rame kako sa Beogradom i Suboticom, tako i sa Jagodinom.

Bor, centar grada panorama Foto: Telegraf

Jedna od najstarijih srpskih banja

Poznata i kao „Dvorska banja“, budući da u njoj postoje i dvorac i konak, koji su izgradili pripadnici porodica Karađorđević i Obrenović, Brestovačka banja važi za jednu od najstarijih na tlu naše zemlje.

Iako su vode ove banje najverovatnije bile prepoznate kao lekovite još u vreme rimske vladavine tim područjem, tek tokom 19. veka počinje organizovano lečenje u ovoj banji.

Bor panorama grada, centar grada Foto: Telegraf

Osim termomineralnih voda, koje mogu pomoći kod različitih bolesti i stanja, ovo što ovu omalenu banju čini posebnom jeste i čist vazduh, budući da je samo lečilište okruženo obiljem zelenila.

Veštačko, a lepo kao da je prirodno

Deo sliva Zlotske reke, te tokovi omanjih reka Valja Žoni i Marecove zaslužni su za nastanak jedne od najpoznatijih atrakcija u okolini Bora. Sada već davne 1959. godine je izgrađena brana, koja je dovela do nastanka jezera, koje nadvisuje Crni vrh.

Borsko jezero Foto: Shutterstock

Kao svojevrsna poslastica za ljubitelje prirode ističe se Tilva Njagra, kupa nekadašnjeg vulkana koja se uzdiže iznad jezera.

Tokom letnjeg perioda posebno je Borsko jezero aktraktivno, dok se zimi po lepoti izdvaja obližnji Crni vrh, na kome postoje i ski staza i žičare.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lavirint sa stazom najdužom u Evropi u srcu Srbije: Neverovatna 4 sata trajao je najduži obilazak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dusko Gvozdenovic

    18. septembar 2024. | 06:01

    Zivim u Nemackoj u Rurskoj oblasti. Samo ovde ima bar 10 muzeja posvecenih rudarstvu. Kohle znaci ugalj,a u slengu se koristi kao izraz za pare. Kao u srpskom lova. Znaju Nemci I cene ljude koji su im teskom mukom obezbedili blagostanje. Kad su pre neku godinu zatvorili poslednji rudnik,a leze na kamenom uglju,samo nece vise da prljaju I cuvaju ga za pokoljenja. Tada je bila proslava u cast rudara po crkvama. Rudari su bili u paradnim crnim uniformama,svi biskupi su drzali sluzbu. Ceo drzavni vrh na celu sa Angelom Merkel je dosao da im oda pocast i izrazi zahvalnost za sve sto su uradili za drzavu I narod. Inace rudari su bili izuzetno dobro placeni I dobijali su visoki penzije u sa navrsenih 53 godine rada.

    Podelite komentar