• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Istražite kulturu Dubaija kroz tradicionalne prostore i moderne umetničke četvrti

Vreme čitanja: oko 7 min.

Postoji čitav jedan kreativan svet kulture i umetnosti koji čeka da bude otkriven u Dubaiju

  • 0
Foto: Promo/ Dubai Economy & Tourism

Dubai je dom mnogih nagrađivanih galerija, kulturnih centara i savremene ulične umetnosti, što znači da vas mnoga "šarena" iznenađena čekaju iza svakog ugla ovog velegrada.

Postoji čitav jedan kreativan svet kulture i umetnosti koji čeka da bude otkriven u Dubaiju. Svoje istraživanje možete da počnete u istorijskom naselju Al Fahidi pre nego što krenete u "Dubai Design District", "Jameel Arts Center" i nadalje.

Ovaj grad ima toliko znamenitosti, atrakcija i aktivnosti na vrhunskom svetskom niovu da je pravi izazov odakle početi, a pred vama je samo deo nekih destinacija koje morate da posetite.

Istorija i kultura na dlanu

Muzej Etihad

Muzej Etihad pokriva sve one ključne trenutke koji su doveli do osnivanja Emirata 2. decembra 1971. godine. Ovaj muzej se nalazi u blizini Union House, kuće i rodnog mesta Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde su se pre nešto više od četiri decenije okupili vladari sedam političkih teritorija kojima su vladale dinastije islamskih monarha sa titulom emira.

Ovaj veličanstveni muzej je nezaobilazan ukoliko ste posetilac Dubaija koji želi više da sazna o UAE, njihovoj istoriji, kulturi i nasleđu. Kroz interaktivne izložbe i prostor na više od 25.000 kvadratnih metara, posetioce pored istorije očekuju i različiti događaji, radionice i ture.

Dubai Opera

Nastupi u fascinantnoj Dubai Operi, koja je dizajnirana da liči na kultni "dau" (tradicionalni ribarski brod), još jedna je od destinacija koji posetilac u potrazi za kulturom ne može da zaobiđe. Repertoar koji nudi ova kultna unstanova kreće se od komičnih predstava do rok, pop i džez koncerata, i naravno, nekih od najboljih operskih scena na svetu.

U ovoj instituciji organizovane su i posete iza kulisa opere, na arhitektonskoj turneji koja pruža uvid u tajne bekstejdža pozorišne kuće, na kojima možete da se informišete o posebno kreiranim skulpturama i umetničkim delima unutar i oko opere.

Istorijska četvrt Al Fahidi

Stari Dubai nudi turistima uvid u arapski život sredinom 19. veka. Posetioci koji dođu u istorijsko naselje Al Fahidi, koji je smešten uz Dubai Creek (potok), mogu da uživaju u okruženju očuvane i netaknute originalne infrastrukture. Pod sloganom "Istorijski komšiluk" (Al Fahidi Historical Neighborhood) ovo mesto nudi niz kulturnih aktivnosti, muzeja, umetničkih galerija, specijalnih događaja i festivala kao što su "Sikka Art Fair" i "Nedelja nasleđa" tokom cele godine.

Tokom pešačke ture, posetioci mogu da obiđu preko 50 kuća, počevši od Centra za kulturno razumevanje Šeika Mohameda ili Kuće kaligrafije (Dar Al Khatt), koja je specijalizovana za arapsku kaligrafiju i sve što je u vezi sa ovom kreativnom umetničkom formom. Tu su i Muzej kafe, prvi muzej u UAE posvećen kafi koji detaljno opisuje njen značaj u istoriji Dubaija. Ili, pak, Muzej novčića u kojem možete da vidite oko 470 novčića još od perioda ranog islamskog kalifata.

Centar za kulturološko razumevanje Šeika Mohameda

Smešten u istorijskom okrugu Al Fahidi, Centar za kulturološko razumevanje Šeika Mohameda (SMCCU) je destinacija koju morate da posetite da biste saznali više o kulturi, običajima i tradiciji Emirata dok uživate u tradicionalnoj emiratskoj kuhinji.

Muzej Dubaija

Poreklo Dubaija, nekadašnjeg trgovačkog i ribarskog sela, a današnje svetske destinacije broj jedan, možete da istražite u Muzeju Dubai koji se nalazi u tvrđavi Al Fahidi, najstarijoj zgradi u gradu, izgrađenoj 1787.

Muzej koristi diorame u prirodnoj veličini koje prikazuju svakodnevicu života Dubaija još iz dana pre otkrića nafte. Detaljne trodimenzionalne replike u punoj veličini rekonstruišu najrazličitije prizore svakodnevnog života uz Dubai Potok, tradicionalne arapske kuće, džamije, suke (tradicionalne trgovinske radnje), starinske farme urmi i drugog pustinjskog i morskog života.

Muzej Al Šindaga

Za ljubitelje istorije, Muzej "Al Shindagha" je odlična destinacija. Smešten u istorijskom okrugu Dubaija, pored kuće šeika Saida Al Maktuma u ​​blizini ušća Dubai Potoka, muzej sadrži interaktivne eksponate koji prikazuju kulturno nasleđe grada, tradicionalne zanate i način života Emirata pre otkrića nafte.

Muzej budućnosti

Zadivljujući i futuristički muzej, Muzej budućnosti prikazuje najnovije inovacije u nauci i tehnologiji zbog čega je idealan za turiste koji žele nešto novo da nauče tokom svoje posete u Dubaiju. Posetiocima su na raspolaganju interaktivne izložbe i različite uživo demonstracije, kao i razgovori na teme u vezi sa inovacijama, održivošću i budućom tehnologijom.

Biblioteka Mohameda Bin Rašida

Moderna i jedna od najsavremenijih biblioteka na svetu, Biblioteka Mohameda Bin Rašida idealno je mesto za knjiške moljce svih interesovanja i uzrasta. Dizajnirana u obliku otvorene knjige na govornici, ova biblioteka sa sedam spratova pokriva neverovatnih 650.000 kvadratnih metara, gde se nalazi kolekciju od više od četiri miliona knjiga, multimedijalnih izvora i kulturnih eksponata.

Muzej iluzija

Tokom jedinstvenog iskustva posetioci Muzeja iluzija učestvuju u nezaboravnom putovanju kroz jedan fascinantan i nestvarni svet. Pored toga što pruža obrazovno i senzorno iskustvo, u ovom muzeju ćete garantovano preispitivati sva svoja čula zahvaljujući postavkama kao što su Antigravitaciona soba, Beskonačna soba, pa čak i Rotirana soba. U muzeju postoji i "Vorteks tunel", rotirajući tuneli, koji je prvi te vrste u ovom regionu, gde se od posetioca očekuje da prođu kroz cilindar koji se vrti, što predstavlja pravi izazov i avanturu.

La Perle od Franka Dragone

"La Perle" je prva stalna predstava u regionu koja kombinuje koreografiju od koje zastaje dah, zaslepljujuće vratolomije i smele akrobacije koji prkose gravitaciji. Smeštena u namenski izgrađenom "akva teatru" u gradu Al Habtoor, "La Perle" je kreirao legendarni umetnički direktor Franko Dragone.

On je odao počast tradiciji vađenja bisera u UAE tako što je u spektakularnom stilu, formirajući šikljajuće vodopade i bujice kiše koji preplavljuju scenu i nestaju u roku od svega nekoliko sekundi. Posetioce ove predstave ostavljaju bez daha umetnici svetske klase koji na njihove oči izvode izuzetne podvige, vazdušne akrobacije, ronjenje koje prkosi smrti i razne, smele, trikove sa motociklima.

Umetničke galerije i druga vizuelna iskustva 

Alserkal Avenue

Osnovana 2008. godine, Alserkal Avenija je poznata kulturna četvrt koja se nalazi u industrijskoj zoni Al Kuoza. U ovoj regiji nalaze se mnoge galerije savremene umetnosti, mnogi fitnes i studiji za jogu, kao i domaći restorani i kafići. Tu je i bioskop Akil koji prikazuje nezavisne umetničke filmove.

Avenija Alserkal je dom nekih od najpoznatijih umetničkih galerija u Dubaiju, uključujući galeriju "Leila Heler" koja promoviše savremene umetnike sa Bliskog istoka, centralne Azije, jugoistočne Azije i Turske, te galeriju "Custot" koja predstavlja moderne i savremene umetnike iz Evrope i SAD, i "Treća linija" koja izlaže savremene bliskoistočne umetnike. Vodeća destinacija za kolekcionare, umetnike i posetioce, Alserkal nudi različite kulturne pop-up događaje i celogodišnji program iz sveta umetnosti, književnosti i edukacije.

Dizajn okrug Dubaija (d3)

Samo 15 minuta udaljen od Međunarodnog aerodroma u Dubaiju, d3 je kreativno naselje koje je dizajnirano i izgrađeno po principima pametnog grada, koji kombinuje digitalnu povezanost i pametan dizajn. Prostor je naseljen kreativnim radionicama, dizajnerskim laboratorijama i pažljivo osmišljenim radnim prostorima, a posvećen je negovanju novih lokalnih talenata. Ovo mesto je praktično magnet za kreativne mislioce i pronicljive putnike, gde posetioci mogu da istražuju različite otvorene studije d3, da kupuju u buticima i uživaju u kuhinji i kafi u nekim od najboljih domaćih restorana u Dubaiju.

Džamel Umetnički Centar

Nezavisna institucija posvećena izlaganju savremene umetnosti, "Jameel Arts Center" (Umetnički centar Džamel) se nalazi na obali Džadafa, u blizini Međunarodnog aerodroma u Dubaiju i Dubai Festival Citija. Posvećen podršci umetnicima i kreativnim zajednicama, u ovom centru se predstavljaju mnogi projekti, naručene i kurirane samostalne i grupne izložbe, regionalnog i međunarodnog karaktera. Centar takođe ima i Džamel biblioteku, kao i otvoreni istraživački centar koji je posvećen umetnicima i kulturnim pokretima u Zalivu i šire.

Pozorište digitalne umetnosti

Teatar digitalne umetnosti (ToDA) je multisenzorna, multimedijalna imerzivna postavka koja je smeštena u delu Dubaija koji se naziva Souk Madinat Jumeirah. Otvoren u oktobru 2020, ToDA je zapravo prva umetnička inicijativa u UAE koja kombinuje različite formate digitalne umetnosti, uključujući multimedijalne izložbe, savremene imerzivne instalacije i umetnost virtuelne realnosti, što je rezultiralo zapanjujućim umetničkim, obrazovnim i zabavnim središtem. ToDA danas nudi sezonski program muzičkih događaja sa lokalnim džez muzičarima i klasičnim izvođačima.

"Foundry" u centru Dubaija

Pokrenut kao odgovor na kulturnu scenu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, "Foundry" (u prevodu "livnica", fabrika za preradu metala) je hibridni progresivni umetnički prostor koji u sebi sadrži okruženje za saradnju, kreativnu biblioteku, sobu za podkast i kafić. Ovde možete da uživate u izložbama, radionicama i razgovorima tokom cele godine. Cilj "livnice" je da da angažuje i zabavi lokalnu kreativnu zajednicu, kao i da ugosti globalne putnike koji žele da bolje razumeju lokalnu kulturne scene.

Taškil Studio

Kroz multidisciplinarne studije, radne prostore i galerije koje se nalaze u istorijskom naselju Nad Al Šeba i Al Fahidi, "Tashkeel Studio" nudi lokalnoj zajednici i turistima mogućnost kreativne prakse, eksperimentisanja i dijalog između umetnika i šire zajednice. Osnovan 2008. godine, ovaj studio ističe talenat domaćih i međunarodnih umetnika koji žive i rade u UAE.

Infiniti des Lumieres

"Infiniti des Lumieres" je prostor koji se nalazi na impresivnih 2.700 kvadratnih metara u Trgovačkom centru Dubai, gde se održavaju neverovatne digitalne izložbe sa radovima umetnika kao što su Vincent Van Gogha i savremeni reditelji i filmski stvaraoci poput Tomasa Vanza. Ovaj prostor omogućava gostima jedinstveno putovanje koje kombinuje digitalnu umetnost i mapiranje slika. Inovativni koncept stvara fluidnost između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora u veličanstvenoj digitalnoj fasadi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je restoran od kog pamet staje: Kada se bajka preslika na život

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja