• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Završen Leskovački karneval: Dominirali etno elementi na radost brojne publike

Vreme čitanja: oko 2 min.

Karneval je podigao standarde nastupa za naredni koji će se održati u Vrnjačkoj Banji

  • 0
Karneval u Leskovcu Foto: Tomislav Stevanović

Leskovački 17. po redu tradicionalni karneval spustio je zavesu i ugasio svetla na leskovačkom Centralnom trgu u ranim jutarnjim satima u nedelju 9. jula tekuće godine, predajom nagrada pobednicima i velelepnim vatrometom iznad leskovačkog Doma Sindikata.

Skoro kompletna ekipa leskovačkih karnevalista krenula je put Vrnjačke Banje na sledeći takođe veliki srpski karneval.

Po sopstvenom priznanju Međunarodni žiri je sa velikom mukom proglasio podednike: "Ovde su svi pobednici,program je izvanredan", rekao je nam je jedan od članova Borda FECC-a iz Severne Makedonije. Nakon velikog defilea ulicama grada i zanimljivih nastupa pristupilo se nagrađivanju uz duže aplauze i reagovanje brojne publike.

Žiri je ipak jednoglasno proglasio da je najbolja grupa karnevalista iz Leskovca, grada domaćina, izvedbom sa nazivom "Kao ptica na žici", sjajni nastavak viđene etno priče lepih Leskovčanki "Čudesna šuma".

Najbolju koreografiju imala je karnevalska grupa "Candy world" iz Strumice - Severna Makedonija.

Na 17. velikom Leskovačkom karnevalu najlepšu masku prikazali su učenci Mašinske-tehničke škole iz beogradske Rakovice.

Posebnu simpatiju leskovačke publike privukla je numera "Havana u Vranje", zanimljiv pristup socrealizmu, kao i šabačka "Mala zabava Velikog Getsbija". Tu na leskovačkom Centralnom trgu su briljirale i uvek lepe i nasmejane Novosađanke svojom samba plesom.

Na otvorenoj sceni ovog prelepog trga u centru grada na obalama reke Veternice nastupili su veoma zanimljivim koreografijama karnevalisti iz osam država: iz Turske, BIH - Republike Srpske, iz susedne Bugarske i Severne Makedonije, iz Slovenije i Crne Gore, iz daleke, ali bliske plesom Indonezije, kao i iz više gradova Srbije.

Koreografija "Saga o nama" koju je izvela leskovačka plesna grupa "Step by Step" izmamila je suze oduševljenja više gospođa u našoj blizini igrom sa etno elementima leskovačkih Roma.

Stilizovano Leskovačko kolo u izvedbi KUD-a "Lemind" privuklo je najveću pažnju gledaoca ali i brojnih novinara iz Srbije i zemalja učesnica.

Pre svih ovih dešavanja u leskovačkoj Gradskoj kući priređeni su prijemi za rukovodioce i učesnike 17. Leskovačkog karnevala. Zahvalnice, medalje i druge poklone uručili su učesnicima Nebojša Kocić, direktor leskovačke Turističke organizacije, dr Aleksandar Pejčić ispred Gradskog veća grada domaćina, zadužen za sport i kulturu, kao i Miroljub Radivojević, visoki stručni saradnik "TOL-a" i jedan od osnivača Leskovačkog karnevala.

Goste je takodje srdačno primio i otvorio prigodnim govorom Miloš Ćirić načelnik Jablčaničkog upravnog okruga.

Ovaj Karneval bio je znatno jeftiniji od prošlogodišnjeg, svega 9 miliona dinara, zahvaljujući velikoj uštedi i umešanosti ljudi iz organizacije TOL, kao i brojnim sponzorima i donatorima.

Pre četrdeseta dana Leskovac je takođe bio domaćin 43. Svetske konferencije karnevalskih gradova i tim povodom otkrivena je bronzana ploča zahvalnosti na Centralnom gradskom trgu u Leskovcu.

(Ona.rs/Tomislav Stevanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja