• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz ovog italijanskog grada potekao je i čuveni sladoled koji je postao svetski poznat

Vreme čitanja: oko 2 min.

Udaljen tek nešto više od 50 kilometara od Milana, Bergamo postaje sve atraktivnija destinacija u Italiji. Tim pre što je u pitanju grad koji je ove godine ovenčan titulom Prestonica kulture Italije

  • 0
Bergamo Bergamo / pixabay.com

Neke od najpoznatijih atrakcija na svetskom nivou nalaze se u Italiji. Koloseum u Rimu, Krivi toranj u Pizi, katedrala u Milanu samo su neke od njih.

Međutim, upravo zbog toga se mnoge lokacije u zemlji suočavaju sa problemima prekomernog turizma.

Možda bi baš zato i trebalo istražiti neke, za nijansu slabije posećene italijanske destinacije, koje takođe imaju šta da ponude turistima iz celog sveta.

Bergamo Bergamo / pixabay.com

Udaljen tek nešto više od 50 kilometara od Milana, Bergamo postaje sve atraktivnija destinacija u Italiji. Tim pre što je u pitanju grad koji je ove godine ovenčan titulom Prestonica kulture Italije.

Bogato kulturno i istorijsko nasleđe

Budući da je Bergamo igrao značajnu ulogu u formiranju identiteta zemlje, ali i kulture u Italiji, ovaj grad na vrhu uzvišenja, okružen zidinama iz srednjeg veka, nosi titulu Prestonice kulture Italije za 2023. godinu, zajedno sa gradom Breša.

Korona virus, koronavirus, Italija Foto: Tanjug/AP

Neretko skrajnut, najpre zbog blizine Milana, koji brojnim atrakcijama privlači značajan broj turista iz celog sveta, Bergamo je destinacija koju tek treba bolje otkriti.

Ono što se posebno izdvaja kao prednost prilikom posete ovom italijanskom gradu jeste da se turisti ne susreću sa neprijatnostima koje su lako vidljive na destinacijama sa prekoemernim brojem poseta, ističe „Travelofpath“.

Šta videti u Bergamu?

Iako je grad praktično načinjen iz dva dela, simbolično nazvanih Gornji i Donji Bergamo, "Citta Alta", odnosno godnji deo grada, važi za interesantniji.

Sve veći broj ljubitelja kulturno-istorijskih znamenitosti iz godine u godinu posećuje baš taj deo Bergama, budući da se u njemu nalazi i staro gradsko jezgro, te da je uvršten na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Bergamo, Italija FOTO: Pixabay

Osim srednjovekovnog utvrđenja u gornjem delu grada mogu se videti i kaldrmisane ulice, ali i velelepna zdanja. Među njima se posebno izdvaja bogato ukrašena katedrala, smeštena na glavnom trgu.

Na najvišoj tački grada nalazi se zamak "Castello di San Vigilio". Izuzev uživanja u ponudi restorana, posetiocima se nudi mogućnost i da prošetaju romantičnim putevima do spoljnih zidina ovog zdanja. Ništa manje zanimljva nije ni bazilika Santa Maria Mađore, izgrađena još tokom 12. veka, kao muzej, odnosno kapela "Colleoni", koja se uz nju nalazi.

Svakako ne treba propustiti ni prolazak kroz jednu od kapija Gornjeg grada. Porta San Đakomo pešačkim mostom povezuju dva dela ovog zanimljivog italijanskog grada.

I na kraju, a mnogima posebno važno, jeste gastronomska ponuda Bergama, koja oduševljava turiste iz celog sveta. Čuveni sladolad straćatela jedan je od svetski poznatih koji je potekao baš iz ovog grada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja