• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Vranjskoj Banji se od neplodnosti navodno lečila i Draga Mašin: Kraljeve kade sve popularnije među turistima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vranjaska Banja se prvi put pominje u povelji Kralja Stefana Dušana iz 14. veka

  • 1
Vranjaska Banja Foto: Tomislav Stevanović

Vranjska Banja je prirodno lečilište i nalazi se na jugu Srbije, udaljena svega desetak kilometara jugoistočno od Vranja, a nekih 70 kilometara od Leskovca. Nalazi se u podnožju planinskih krajolika Besne Kobile, na nadmorskoj visini od oko 400 metara.

Za nju su znali još stari Rimljani, a prvi put se pominje u povelji Kralja Stefana Dušana iz 14. veka.

Tek odlaskom Turaka sa ovih prostora banja dobija značaj u lečenju novoformirane srpske elite. Najpoznatija je po svojoj vodi bogatoj vodoonik-sulfirdom toplote od 96 do 111 stepeni Celzijusa.

Danas je Vranjska banja svojevrsna ekološka oaza sa velikim, ali nedovoljno iskorišćenim turističkim potencijalom.

Doskora su Leskovčani zahvaljujući Fondu PIO svoje zdravlje spašavali u obližnjoj Sijarinskoj Banji, međutim to se promenilo možda zahvaljujući jednom bračnom paru iz okoline Leskovca. Desetak godina oni nisu imali poroda, ali navodno stalnim dolaskom u Vranjsku Banju, život im se naglo promenio i dobili su prelepog sina.

Sadašnji stacionar banje datira još iz 1888. godine. Pouzdani podaci tamo postoje da se u njoj 1901. godine zbog navodno neplodnosti i raznih ženskih bolesti tamo lečila i kraljica Draga Mašin.

U banji daju "časnu reč" da je i Kralj Petar Prvi Karađoirđević lečio svoju poodmaklu kostobolju u termalnoj vodi Vranjske Banje. Vest o početku Prvog svetskog rata zatekla ga je u Banji, i Kralj Petar hitno prekida svoje banjsko lečenje tokom 1915. godine i odlazi na front.

Legenda kaže da su i kraljica i kralj bili u veoma teškom zdrastvenom stanju i u banju su navodno dovezeni umotani u vunenu ćebad, u očajnom stanju. Nakon desetak dana terapije banjskom vodom i glinom njima se vratio osmeh na lice.

- Sumpor iz sulfidnih mineralnih voda lako se resorbuje preko kože, a njegova resorpcija je veća kod većih temperatura vode koja se prema potrebi pacijenta rashlađuje - priča nam dr Slađana Stošić, direktorka stacionara Vranjska Banja i dodaje:

- Najveću lekovitu vrednost predstavlja rastvoren gas sumpor-vodonika u količni od 1,9 miligrama po litru vode, što je duplo više da bi ovaj rastvor bio lekovit.

Vranjska Banja pomaže u lečenju bolesti lokomotornog sistema, raznih reumatskih promena, neuroloških oboljenja, ginekoloških oboljenja i kožnih bolesti.

Banja raspolaže sa 120 postelja raspoređenih u 72 lepo uređene jednokrevetne i dvokrevetne sobe. U restoranu se nude i vranjanski specijaliteti.

Cenovnik je vrlo prihvatljiv i kompletan pansion za jednu osobu sa medicinskim uslugama je tridesetak evra po osobi.

Vranjsku Banju u vreme leta okupira "treće doba" ponajviše iz susednog Leskovca i iz Jablaničkog upravnog okruga.

Međutim, banji nedostaju moderni smeštajni kapaciteti i tereni za rekreaciju s obzirom na povećano interesovanje turista.

(Ona.rs/Tomislav Stevanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo su najbolja vikend naselja u Srbiji: Odmor za praznike u njima od 10 do 300 evra

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bbsr

    13. jul 2023. | 19:34

    Kao nekada Mataruska banja!?!? Promene promene promene i eto leka,puno beba novorodjenih!?!?

    Podelite komentar