• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedinstveni lokalitet u Turskoj deo je UNESCO Liste svetske baštine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naziv lokaliteta Pamukale slobodno se prevodi kao „Zamak od pamuka“, što u potpunosti i odgovara njegovom izgledu

  • 0
Pamukale - jedinstvena atrakcija u Turskoj Foto: Pixabay/zhuwei06191973

Kada priroda umeša svoje prste, nastaju neki od neverovatnih predela na zemlji. U turskoj provinciji Denizli nalazi se jedan od dokaza za to.

Naziv lokaliteta Pamukale slobodno se prevodi kao „Zamak od pamuka“, što u potpunosti i odgovara njegovom izgledu.

Reč je o nestvarno belim terasastim kadama, u kojima se nalazi termomineralna voda. Hiljadama godina unazad, priroda je strpljivo, kako samo ona ume, taložila kalcijum-karbonat, zahvaljujući čemu su formirane Pamukale.

Ostaci drevnog grada

Mada nema spora da su Pamukale atrakcija koja se ne zaobilazi, posebno su interesantni ostaci drevnog grada Hijerapolisa, koji se u blizini nalaze, navodi „Geologyscience“.

Smatra se da je osnovan još tokom drugog veka naše ere. U to doba važio je za centar Rimskog carstva, a danas je, zajedno sa Pamukalama uvršten na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Posetioci mogu pored ostalog videti prilično dobro očuvano antičko pozorište na ovom lokalitetu, kao i hram i nekropolu.

Pamukale - jedinstvena atrakcija u Turskoj Foto: Pixabay/loggawiggler

Poseta Arheološkom muzeju Hijerapolisa nudi uvid u izuzetno bogatu i dugu istoriju lokaliteta. U blizini muzeja nalazi se i svetilište, koje je u drevna vremena bilo posvećeno bogu Plutonu, navedeno je na zvaničnom sajtu Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Pamukale - jedinstvena atrakcija u Turskoj Foto: Pixabay/loggawiggler

Kleopatrin bazen

Izuzev uživanja u blagodetima termonineralne vode terasa od travertina u okviru Pamukala, lokalitet poznat kao Kleopatrin bazen slobodno se može okarakterisati kao raj za oporavak organizma.

Antički bazen Pamukale je prema predanju bio jedan od omiljenih egipatskoj kraljici, te otuda i njegov naziv, navodi „Memphistours“.

Zahvaljujući lekovitoj termomineralnoj vodi ovog bazena, lako se može dogoditi da se posetioci u potpunosti oporave i osete značajne blagodeti za zdravlje. Posebno ova voda ima blagotvoran uticaj na mišiće.

Jedna od atraktivnih aktivnosti, koja privlači sve veći broj ljudi prilikom posete „Zamku od pamuka“, jeste i paraglajding. Čak i oni koji baš i nisu naročiti ljubitelji adrenalinskih aktivnosti ne mogu ostati ravnodušni dok iz ptičje perspektive posmatraju Pamukale i ostatke drevnog grada Hijerapolisa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zaronite 20.000 milja pod morem u magični luksuz hotela: Podvodni tuneli sa pingvinima uz kaficu!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja