• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od prvih spomenika narativnog stila, ova crkva deo je svetske baštine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova petokupolna građevina posebno je atraktivna zbog fresaka. Deo je liste Srednjovekovni spomenici na Kosovu u Metohiji, u okriu UNESCO-ve liste svetske baštine

  • 0
PRIZREN BOGORODICA LJEVISKA RADOVI Crkva Bogorodice Ljeviške / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na temeljima ranije svetinje, nadomak grada Prizrena, srpski kralj Stefan Milutin Nemanjić podigao je jednu od svojih zadužbina.

Crkva Bogorodice Ljeviške posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice i smatrana je glavnom crkvom u Prizrenu. Vekovima je ova svetinja funkcionisala kao saborni hram mitropolita i prizrenskih episkopa, navodi “Vikipedija”.

PRIZREN BOGORODICA LJEVISKA RADOVI Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ova petokupolna građevina posebno je atraktivna zbog fresaka. Deo je liste Srednjovekovni spomenici na Kosovu u Metohiji, u okriu UNESCO-ve liste svetske baštine.

Dva sloja fresaka

Upravo činjenica da se u unutrašnjosti crkve Bogorodica Ljeviška uočavaju dva sloja freskoslikarstva, u velikoj meri pruža uvid u promene u načinu oslikavanja crkava tokom perioda srednjeg veka. Smatra se da je više freskopisaca zaslužno za svu veličanstvenost fresaka u ovoj svetinji. Mihailo i Evtihije Atsrapa samo su neki od njih.

Tri grandiozne kompozicije se posebno ističu, navodi “Serbia.travel”. Izuzev kompozicije Svadba u Kani, odlično su očuvane još dve freske iz istog perioda, i to Bogorodica sa Hristom hraniteljem i Isceljenje slepog.

Drugi sloj fresaka Bogorodice Ljeviške datiran je u period između 1310. i 1313. godine. Među njima se izdvajaju ktitorski portreti i portreti članova dinastije Nemanjića, na kojima je uočljiv i zaokret u freskoslikarstvu.

PRIZREN BOGORODICA LJEVISKA RADOVI Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Samim tim što je crkva posvećena Presvetoj Bogorodici, to su i najuočljivije i najzastupljenije freske na kojima je prikazana Hristova majka. Takođe, crkva Bogorodice Ljeviške specifična je i po tome što je prva u srednjovekovnoj Srbiji, u kojoj su prikazivane i svetiteljke. Među tim freskama se po lepoti posebno izdvaja ona na kojoj je prikazana Sveta Varvara.

Konzervacija zvonika crkve,  Bogorodica Ljeviška, Prizren Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture

Arhitektura crkve

Smatra se da je protomajstor Nikola, koji je važio za vrlo veštog arhitektu, zaslužan za izgled Bogorodice Ljeviške. Posebno se ističu dekorativni elementi na fasadi, koji su se u ono vreme smatrali neobičnim.

Konzervacija zvonika crkve,  Bogorodica Ljeviška, Prizren Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture

Prilikom gradnje, izuzev kombinacije materijala i to najpre opeke i sige, vodilo se računa i o dekoraciji, ističe “Zaduzbine-nemanjica”. Najuočljiviji su dekorativni elementi u vidu polukruga, zvezdica i cvetova, ali i glava životinja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zadužbina despota Stefana Lazarevića biser je moravskog stila i centar kulture tadašnje zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja