• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najkosmopolitskije ostrvo Grčke odigralo je važnu ulogu i u istoriji Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za srpske turiste posebno je interesanto i pristanište u mestu Guvija, gde se srpska vojska iskrcala nakon Albanske golgote, ali i poseta ostrvcetu Vido i Plavoj grobnici

  • 0
Ostrvo Krf, Grčka Foto: Pixabay/nowaygr

Možda baš zato što spada u retke delove Grčke, koji nisu potpali pod osmanski utcaj, ostrvo Krf odiše elegancijom, karakterističnom za Mletačku.

Vladali su ovim ostrvom u Jonskom moru i drugi osvajači, ali su Venecijanci ostavili najznačajniji trag na arhitekturu Krfa.

Upravo zbog svega toga, ovo jonsko ostrvo važi za kosmopolitsko i po mnogo čemu drugačije.

Ostrvo Krf Foto: Shutterstock

Stari Grad Krf jedna je od atrakcija samog ostrva. Dok šetate uskim kaldrmisanim ulicama grada Krfa, lako se može destiti da pomislite da ste u nekom italijanskom gradiću. Među brojnim sakralnim objektima u starom delu grada, posebno se izdvaja crkva posvećena Svetom Spiridonu, koji se smatra zaštitnikom ovog jonskog ostrva.

Neke od znamenitosti Krfa

Vizantijski i Arheološki muzej posebno privlače pažnju ljubitelja sitorije, koji posećuju ostrvo Krf. Ništa manje nije značajan ni Muzej Dionisiosa Solomosa, grčkog pesnika koji je zaslužan za nastanak „Himne slobodi“, nacionalne himne Republike Grčke. U kući u kojoj je boravio na Krfu, danas se nalazi muzej, koji posetiocima pruža uvid u život i delo ovog značajnog književnika, navodi „Visitgreece“.

Na Krfu se nalazi jedini takve vrste, Muzej azijske umetnosti, koji je u prvim decenijama prošloga veka, kada je otvoren, funkcionisao kao Muzej kineske i japanske umetnosti. U Palati Svetog Mihaila i Đorđa danas se može videti zavidna kolekcija predmeta koji su vezani za umetnost Azije.

U Muzeju novčanica posetioci mogu videti bogatu kolekciju novca Grčke, počev od 1822. godine pa sve do današnjih dana.

Ostrvo Krf, Grčka Foto: Pixabay/alessia1983

Čuvena palata Ahileon, koja je je jedan od simbola Krfa, predstavlja nezaobilaznu tačku za posetu. Carica Jelisaveta Austrijska, koja ju je izgradila, ostala je opčinjena ovim jonskim ostrvom. Palatu je posvetila mitskom junaku Ahilu, budući da je verovala da je upravo on „oličenje duše Grčke“.

ostrvo vido, mauzolej, plava grobnica Foto: telegraf.rs

Za srpske turiste posebno je interesanto i pristanište u mestu Guvija, gde se srpska vojska iskrcala nakon Albanske golgote, ali i poseta ostrvcetu Vido i Plavoj grobnici.

Najpopularnije plaže na Krfu

Plaže na istočnoj obali ostrva omiljene su porodicama sa malom decom, ali i neplivačima, te svima koji žele da uživaju u mirnom moru, što bi se reklo, budući da su zaštićene od vetrova. U zapadnom delu Krfa, pak, nalaze se plaže koje su izložene vetrovima, pa su samim tim i interesantnije ljubiteljima talasa, jedrenja i drugih aktivnosti.

Mnoge plaže na Krfu su organizovane, te posetiocima nude brojne sadržaje, dok ima i onih koje su divlje i samim tim interesantne onima koji žude za mirom i tišinom.

Neke od najpoznatijih plaža na ovom jonskom ostrvu su Barbati, Benices i Dasija, navodi „Visit.corfu“, kao i plaže Acharavi, Agios Gordios i Agios Georgios Pagon. Guvija, Glifada i plaža Ermones, takođe spadaju u red popularnijih, dok je plaža u Zalivu ljubavi, koju prati i zanimljiva legenda jedna od nezaobilaznih atrakcija severnog dela Krfa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Tamo daleko" nad Plavom grobnicom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja