• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ako ste u potrazi za "bosonogim luksuzom", Dubai je destinacija za svakog putnika: Ekskluzivno i pristupačno

Vreme čitanja: oko 7 min.

Filozofija "bosonogog luksuza" posetioce na nekoj destinaciji ponovo povezuje sa prirodom i okruženjem, dok istovremeno održava izuzetan komfor, uslugu i privatnost

  • 0
Dubai, pesak, pustinja Foto: Shutterstock

Definicija luksuza na putovanjima je odavno evoluirala.

Ljudi više nisu u potrazi za glamurom i raskošnim uživanjem, već žele mogućnosti da se isključi iz svakodnevnog života i prihvate jednostavnije i svesnije iskustvo.

Tako je nastala i filozofija "bosonogog luksuza", turizam koji posetioce na nekoj destinaciji ponovo povezuje sa prirodom i okruženjem, dok istovremeno održava izuzetan komfor, uslugu i privatnost. Ako ste u potrazi za baš takvim odmorom, Dubai je pravo lokacija.

Bosonogi luksuz u Dubaiju 

Jedna od prvih stvari u kojoj možete da se povežete sa prirodnim lepotama ovog dela sveta je da lebdite nad očaravajućim pustinjskim pejzažom Dubaija u privatnom balonu na vrućem vazduhu u organizaciji "Balon Adventures". Ovo iskustvo vam nudi posmatranje izlaska sunca koji oduzima dah, vožnju lend roverom kroz pustinju i uživanje u autentičnom pustinjskom iskustvu daleko od gradske gužve, uz priliku da vidite kamile-lutalice, oriks-antilope ili gazele.

Ako ste, pak, "vodeni" tip, možete da iznajmite luksuznu privatnu jahtu preko Xclusive Yachts kako biste uživali u laganom krstarenju jedrilicom kojom možete da istražite netaknute vode Arapskog zaliva. Pored jedrenja možete da uživate i u džet skiju ili ribolovu i roštiljanju  na brodu onoga što ulovite.

Ako želite kontakt sa životinjama, pustinju možete da otkrijete i zahvaljujući Al Jiiad Štali. Vodič će vas provesti kroz očaravajuće peščane dine na konju, iskustvo koje vam daje jedinstvenu perspektivu na ogroman pustinjski pejzaž. Arapski konj je jedna od najkarakterističnijih rasa na svetu - ima li lepši način da istražite pustinjsko nasleđe Dubaija nego jašući veličanstvenog konja?

A ukoliko ste u potrazi za čistom magijom, možete da doživite noć kao nijedna drugu pod zvezdama ukoliko se odlučite na luksuzno iskustvo spavanja u šatorima Starlight Camp Dubai. U njihovoj organizaciji kamp se postavlja u udaljenoj oblasti pustinje Dubaija, bez drugih šatora ili gostiju u blizini, a prostrani šator sadrži luksuzno opremljen bračni krevet i pažljivo odabrane pogodnosti, klimatizovan je i prilagođen temperaturi u kojoj možete da uživate u zavistnosti od sezone.

Celodnevno iskustvo pustinje u Dubaiju možete da doživite i u ekološkom pustinjskom Kampu Sonara.  Aktivnosti su u njemu su brojne - od streličarstva, sokolarstva i posmatranja zvezda, do jahanja kamila, projekcija filmova pod zvezdama...

Izuzetna i ekskluzivna mesta za gastronome  

Rezervat "Bekstvo iz pustinje Nara" u Dubaiju nudi posetiocima ekskluzivan kulinarski doživljaj - kao nijedan drugi. Pored vrhunskog luksuza za "bosonoge" turiste, i potpunu osamljenost, gosti mogu da uživaju u "finoj" trpezi po meri, u autentičnom iskustvu koje odiše sofisticiranošću i stilom.

Za one koji traže nešto drugačije gastronomsko iskustvo, INKED je obavezna destinacija. Sa sedištem u umetničkom centru avenije Alserkal, ova  grupa pomera granice kulinarskog izraza, što znači da je svačije iskustvo u restoranu potpuno drugačije, i idealno za posebne i nezaboravne trenutke na putovanjima. Prostor restorana, pritom, nudi različite, inventivne i potpuno prilagođene koncepte za privatne večere i događaje po narudžbi, pažljivo birane da odgovaraju svakoj prilici.

A ako ste u potrazi baš ekluzivnim događajem, tu je i izuzetan i moderan indijski restoran Tresind Studijo, u kome se za stolom kuvara služi samo dvadeset gostiju na svakoj večeri, što znači da je gostoprimstvo i iskustvo tima bez premca. Inovativna jela pomeraju granice kulinarstva, zbog čega ponuda u ovom studiju nema premca nigde drugde.

Luksuzno opuštanje

Vrhunsko velnes iskustvo očekuje vas u Four Seasons Resortu na plaži Jumeirah. Ovde može da se rezerviše privatna sesija joge ili meditacije sa stručnim instruktorima, u ambijentu prilikom izlaska ili zalaska sunca u netaknutoj okolini iznad Arapskog zaliva. Posle vežbanja, za potpuni doživljaj možete da se rashladite uranjanjem u more.

Ako niste probali, možete da provedite dan iz uz moćno prisustvo konja, zahvaljujući vođenoj meditaciji konja, koja vas ostavlja da se osećate psihički i fizički osveženi. Potražite ovu mirnu "wellneww" aktivnost u Melia Desert Palmu.

Ako ste željni da provedete dan u opuštenom luksuza, privatni klub na plaži DRIFT beach club je nagrađivana destinacija, gde se luksuzni "šik pored bazena" susreće sa jednostavnošću plaže. Gosti mogu da rezervišu privatnu kabanu na plaži na jedan dan, sa uslugom, potpunom privatnošću  i veličanstvenim pogledom na horizont Dubaji Marine i Arapski zaliv. Ako ste raspoloženi za malo aktivnosti, možete da se pridružite i zabavnim treninzima koji su vam na raspolaganju na plaži.

Nedavno je otvoren i klub/restoran na plaži uz Park Hiat Dubai, koji nudi glamurozan ukus moderne francuske kuhinje, jelima inspirisanim Mediteranom i široki izbor sušija. Restoran Tviggi by La Cantine se nalazi na peščanoj plaži koja vodi do beskonačnog bazena koji je dugačak 100 metara. U njemu možete da uživate u neprekidnom pogledu na Dubai Potok.

Opuštanje možete da priuštite i u novom kozmetičkom salonu koji su zove "Nailologijy" u Atlantisu. Sa ponudama koje prevazilaze standardne salonske usluge, uživajte u tretmanima sa maskama i pilinzima koji su prilagođeni posebnim sastojcima i mirisima, kao i u šarenim napicima koje je dizajnirao stalni miksolog samo za savršeno luksuzno iskustvo.

Kako da povoljnije doživite Dubai 

Dubai nudi mnoge izlete i atrakcije. Za početak možete da uživate u pogledu na grad koji izaziva strahopoštovanje. Podsećajući na okvir za fotografije, Dubai Frame je postao jedna od najpoznatijih gradskih atrakcija još od otvaranja 2018.  Zgrada u parku Zabeel nudi neprevaziđen panoramski pogled na grad, a ulaz košta 50 AED (odnosno 14 dolara). Na visini od 150 metara i širini od 93 metra sa mostom koji povezuje dve kule, Dubai Frame priča priču o prošlosti ovog gradu i uvodi vas u njegovu budućnost.

Ako želite da se opustite i uživajte u lepoti popularne pustinjske oaze u Dubaiju, na svega 30 minuta vožnje od grada, Al Kudra Lakes pruža savršen pejzaž za nezaboravan piknik uz zalazak sunca. Ovde možete da naletite na pustinjske lisice, oriksi i 170 vrsta ptica, kao što su labudovi, guske i patke, stepski orao i migratorna azijska hubara.

Dubai je dom i brojnih javnih plaža i zanimljivih destinacija koje se nalaze duž obale. Bilo da se sunčate, kupate u okeanu ili se pridružite stanovnicima u odbojci na pesku - plaže nude niz aktivnosti koje su besplatne ili prilično jeftine. Plaža Kajt je prošarana modernim kafićima, domaćim mestima za ručak i kamionima sa hranom. Uživajte u pogledu na surfere ili se sami upustutite u tu avanturu.

Ovaj grad nudi i nebrojene kulturne aktivnosti. Ako želite da saznajte više o bogatom nasleđu Dubaija, uskočite u Heritage Ekpress, tradicionalni trolejbus, i uživajte u prizorima i zvucima Starog Dubaija. Tročasovna tura sa vodičem vas vodi kroz desetine ključnih istorijskih atrakcija, uključujući baštu džamije Jumeirah, a cena obliaska je od 150 AED (40 dolara).

Stari Dubai možete da istražite i "peške", od istorijskog komšiluka okruga Al Fahidi i Muzeja kafe, do šetnje po neverovatnim tržnicama začina i zlata. Dubai nudi mnogo više od luksuznih hotela i tržnih centara, a avanturu oko Starog Dubaija možete da upotpunite tradicionalnom vožnjom sa "AED 1 Abra" preko Dubai Potoka.

Obroci povoljni za novčanik

Jedan od najstarijih skrivenih dragulja u Dubaiju, Al Ustad Special Kebab poznat je po svojoj autentičnoj persijskoj kuhinji. Popularno mesto poznato je po serviranju nekih od najautentičnijih ćevapa u Dubaiju. Veličine porcija su velikodušne, cene razumne, a ukus neodoljiv.

Tajm aut Market vrvi od lokalnih kuvara koji poslužuju prepoznatljivu kuhinju nekih od najomiljenijih jela u Dubaiju. Smešten u Souk Al Baharu, spoljna terasa Time Out Market-a pruža zavidan pogled na Burdž Kalifu i fontanu Dubaija. Pošto kulinarske opcije pažljivo pripremaju gurmani koji poznaju grad iznutra, možete da očekujete moderne, inovativne menije i živahne ukuse, a cena jela počinje od oko 30 AED (osam dolara).

Projekat Chaivala je domaća priča o uspehu koju stanovnici Dubaija vole da pričaju. Čuveni tost sa čili-sirom, zaliven karak čajem, ukusan je ručak koji je posvećen održivosti jer je ovaj projekat fokusiran na nabavku začina i sastojaka od lokalne zajednice. Obrok sa čajem je oko 40 AED (11 dolara).

Dubai, Pr Foto: Promo/ Dubai Economy & Tourism

Oštar, orašast ili slan, ali uvek ukusan, za'atar je jedan od prepoznatljivih ukusa Dubaija i duboko je ukorenjen u bliskoistočnu i mediteransku kuhinju. Ovo lokalno omiljeno jelo sa fatajer sa sirom možete da probate u prijatnoj pekari Mama'eshza samo 15 AED (četiri dolara).

Dodatni saveti i trikovi 

Metro Dubaija, u dužini od skoro 90 kilometara, potpuno je automatizovan i efikasan način za istraživanje grada. Postoje dve glavne linije - crvena (koja se grana na dve rute na petlji Džebel Ali) i zelena - što olakšava posetiocima da planiraju svoje putovanje.

Aplikacija za popuste u Dubaiju je takođe korisna svar. Entertainer omogućava posetiocima da otkriju više i troše manje. Uz asortiman od dva za jedan vaučera, posetioci mogu da kupe turistički paket na aplikaciji onlajn i uživaju u hiljadama ponuda za hranu i piće, hotele i pakete, više od 1.000 atrakcija i ponuda za slobodno vreme, kao i branč, kupovinu, spa i salon popusti.

I "Dubai Pass" je odličan način da doživite brojne atrakcije širom grada. Sveobuhvatna pre-paid kartica omogućava pristup bez gotovine do 33 ključne atrakcije širom Dubaija, što je čini savršenim načinom da istražite različite ponude u gradu svetske klase.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nole igrao fudbal na pesku sa dečacima iz Dubaija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja