• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će Indija zaista postati supersila u turizmu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz povećanje broja putnika, Indija beleži i značajna finansijska ulaganja u vazduhoplovstvo i turističke centre

  • 0
indija Foto: Shutterstock

Budući da je nedavno postala najmnogoljudnija nacija na celom svetu, očekivano su se javile i spekulacije o tome da li će Indija i dalje nastaviti da premašuje Kinu na mnogim poljima.

Kako je primetan sve veći uticaj ove sile na svetskoj sceni, to se očekivano odnosi i na turistički sektor, pa se javlja i pitanje da li će Indija zaista postati supersila u turizmu?

Kako navodi CNN, izneta su očekivanja, a ona osnovu dostupnih izveštaja, da će Indija do 2024. godine utrošiti čak više od 42 milijarde dolara na odlazna putovanja.

Tadž Mahal, Agra, Indija Foto: Pixabay/enjoytheworld

Izvršni direktor web sajta za putovanja i rezervacije „Agoda“, Omri Morgenshtern je tu pojavu okarakterisao kao pravi turistički bum, te napomenuo da je u ovom momentu Indija odlazna destinacija sa najvećim rastom.

Uz povećanje broja putnika, Indija beleži i značajna finansijska ulaganja u vazduhoplovstvo i turističke centre.

Brojne investicije

Osim ekspanzije vazduhoplovnog sektora, stručnjaci smatraju da su značajna poboljšanja infrastrukture zemlje doprinela rastu u sektoru putovanja.

Polja šafrana, Kašmir, Indija Foto: Tanjug/AP

Plan indijske Vlade je da do 2025. godine utroši čak oko 11,9 milijardi dolara u aerodrome, preneo je Rojters ranije. Ipak, uz zvanična ulaganja, značajnu ulogu u razvoju vazduhoplovstva Indije ima i privatni sektor.

- Mislim da postoji kombinacija Vladinih ulaganja i samih kapaciteta avio-kompanija, koje preduzimaju izuzetno hrabre poteze u vezi sa povećanjem kapaciteta - izjavio je za CNN Morgenshtern.

Gde putuju Indijci?

Prema podacima sa sajta „Agoda“, u novije vreme Indijci putuju na mnogo više destinacija nego u ranijem periodu. Pre početka pandemije neke od evropskih destinacija, poput Švajcarske i Francuske nisu bile toliko popularne među stanovnicima Indije. U vrhu liste u tom periodu je bio Tajland, a zatim i Malezija i Indonezija.

Zaliv Maja, Tajland, Maya bay Foto: Pixabay/mikecleggphoto

Što se tiče destinacija na području jugoistočne Azije, one koje su omiljene Indijcima se gotovo nisu promenile, ali je primetan veći broj putnika.

- Primetno je da mnogo veći broj Indijaca putuje u Vijetnam, Singapur, Indoneziju i Maleziju. Iako je i ranije bilo indijskih putnika ka tim destinacijama, to nije bilo u tolikoj meri kao danas - objasnio je Morgenshtern.

Zmajev most, Vijetnam Foto: Shutterstock

Takođe je izneo očekivanja da će za minimum hiljadu procenata porasti broj putovanja Indijaca u Vijetnam, ističući da zemlje jugoistočne Azije i dalje ostaju u vrhu najposećenijih destinacija kada su u pitanju putnici iz Indije.

Primetno je i da Indijci ne biraju tako često destinacije u Koreji i Japanu, kao i na Tajvanu, što se pretpostavlja da je zbog udeljenosti na prvom mestu.

- Kada razgovaramo sa predstavnicima turističkih vlasti, oni prepoznaju Indiju kao rastuću silu i svi oni imaju neke planove - objašnjava Morgenshtern i dodaje da su svi oni tek na početku kada je u pitanju promocija destinacija za putnike iz Indije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sigurno vam nikada nije palo na pamet kako se prave koferi: Njihova izrada je prava magija!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja