• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheološki lokaliteti i srpski srednjevekovni manastiri čine ovu opštinu posebnom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvo pominjanje grada zabeleženo je u drugoj polovini 15. veka. Zahvaljujući činjenici da je upravo u Požarevcu potpisan mir između Turske i Austrije, grad postaje poznat

  • 0
Grad Požarevac Foto: Shutterstock

Oko 80 kilometara deli glavni grad Srbije i Požarevac. Grad je smešten na severoistoku naše zemlje i to između Dunava, Mlave i Velike Morave.

Centar Braničevskog okruga važi za područje bogato mineralima, a stanovništvo se mahom bavi poljoprivredom, posebno usmerenom na uzgoj kukuruza, suncokreta, pšenice i drugih kultura, navodi TO Požarevac.

Prvo pominjanje grada zabeleženo je u drugoj polovini 15. veka. Zahvaljujući činjenici da je upravo u Požarevcu potpisan mir između Turske i Austrije, grad postaje poznat. Može se pohvaliti nekim od najznačajnijih arheoloških lokaliteta, budući da se na području istoimene opštine nalaze Viminacijum, Lepenski Vir i drugi lokaliteti, ali i brojni manastiri.

Šta videti u Požarevcu?

Glavna požarevačka crkva posvećena je Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, a za njenu gradnju zaslužan je srpski knez Miloš Obrenović. Podignuta je 1819. godine i od 1990. godine se nalazi pod zaštitom nadležnih institucija, kao nepokretni spomenik kulture, navodi se na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Požarevac.

Miloš Obrenović, Đorđe Jovanović Spomenik Milošu Obrenoviću ispred Zgrade Načelstva okružja Požarevačkog, rad vajara Đorđa Jovanovića, koji je kralj Aleksandar svečano otkrio 6. jula 1898. po novom kalendaru, na godišnjicu oslobođenja grada. Foto: Wikimedia Commons/photo by Vujcic

Saborna crkva, kako se još naziva, smeštena je Ulici Hajduk Veljka, a u njenoj neposrednoj blizini je i Srpska kuća. U zdanju starom oko 170 godina ranije je funkcionisala i prva pošta u gradu, koja je ujedno bila i druga u celoj zemlji, budući da je otvorena 1841. godine.

U Požarevcu postoje i drugi sakralni objekti, poput crkve posvećene Svetoj Petki u Busijama i crkve Svetog Nikole.

Grad Požarevac Foto: Wikimedia/Snežana Trifunović

U centru grada, u neposrednoj blizini Narodnog muzeja smeštena je i Galerija Milene Pavlović-Barili, koja je proslavila svoj rodni grad.

Zgrada u kojoj se danas nalazi Skupština grada, poznata kao zgrada Okružnog zdanja, sasvim sigurno je jedan od simbola Požarevca. Drugi najstariji narodni muzej u našoj zemlji, odmah nakon beogradskog je Narodni muzej u Požarevcu, koji je osnovan pred sam kraj 19. veka, 1895. godine.

Osim spomenika knjazu Milošu Obrenoviću, koji je odigrao značajnu ulogu u istoriji grada, u Požarevcu se nalaze i biste Milene Pavlović-Barili, Milice Stojadinović Srpkinje, Žanke Stokić i Milivoja Živanovića, ali i spomenik Đuri Jakšiću, Petru Dobrnjcu i Branislavu Nušiću, te mnogim drugim istorijski značajnim ličnostima.

Okolina Požarevca

Izuzev Kostolca, udaljenog oko 12 kilometara od Požarevca, Braničevski okrug krase i druge atraktivne lokacije.

Ergela Ljubičevo jedna je od njih. Budući da je osnovana sada već daleke 1853. godine, smatra se jednom od najstarijih ergela u našoj zemlji, ističe „Topsrbija“. Na području opštine Požarevac nalaze se i arheološki lokaliteti Viminacijum i Lepenski vir, ali i manastiri Gornjak, Tumane i Nimnik, te Vitovnica i Rukumija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zadužbina despota Stefana Lazarevića biser je moravskog stila i centar kulture tadašnje zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja