• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovom grčkom ostrvu snimane su scene čuvenog holivudskog filma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko dva sata vožnje brodom od Volosa je potrebno da bi se stiglo na najzapadnije ostrvo Sporada

  • 0
Ostrvo Skijatos, Sporadi, Grčka Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Osim po obilju zelenila, jedno od najpopularnijih grčkih ostrva iz grupacije Sporada nadaleko je poznato i po fenomenalnim plažama.

Zapravo, neke od možda i najlepših plaža u Grčkoj nalaze se na Skijatosu. Zato i ne čudi što su neke od scena iz čuvenog holivuskog filma "Mama mia" snimane baš na ovom ostrvu.

Oko dva sata vožnje brodom od Volosa je potrebno da bi se stiglo na najzapadnije ostrvo Sporada. Skijatos je kao destinacija neretko uvršten i u izlete koji su na raspolaganju turistima u kopnenom delu zemlje.

Glavni grad Skijatos je istovremeno i luka. I upravo tu se nalazi sve što je potrebno turistima, dok je preostali deo ostrva najpre poznat po brojnim plažama, crkvama i arheološkim nalazištima, ističe „Greeka“, uz napomenu da je odmor na Skijatosu najpre za turiste koji žele da uživaju u čarima noćnog života i zabave, a odmah zatim i za one koji preferiraju uživanje na netaknutim plažama i u prirodnim lepotama.

Najpoznatije atrakcije Skijatosa

Na samom ulasku u luku nalazi se omanje poluostrvo Burtzi. Od tvrđave koja je na njemu bila podignuta tokom 13. veka, sa ciljem zaštite Skijatosa, ostale su ruševine, koje i danas privlače pažnju posetilaca.

U severnom delu ostrva je i srednjevekovni zamak Skijatos, koji je takođe jedna od atrakcija. Izgrađen na kamenitoj litici, ovaj zamak je dostupan i sa morske i sa kopnene strane. Takođe na severnoj strani ostrva postoje i morske pećine, po kojima je najpoznatija plaža Lalaria. Obično se do njih organizuju izleti turističkim brodićima.

Oko pet kilometara deli grad Skijatos i Kalaviu, mesto u kome se nalazi manastir Evangelistrija. Izgrađen je na početku 19. veka i istorijski je izuzetno značajan, navodi „Greeka“.

Crkve Svetog Nikole i Tri episkopa, kao i manastir Panagia Kunistra, još su neki od sakralnih objekata na Skijatosu. A ljubiteljima istorije i grčke kulture posebno je interesantna poseta muzeju Aleksandrosa Papadijamantisa, poznatog grčkog pisca. Muzej se nalazi u njegovoj rodnoj kući u gradu Skijatosu i posetiocima nudi uvid u život i rad ovog pisca.

Skijatos Plaža Vromolimnas / foto: Telegraf

Čuvene plaže Skijatosa

Megali Amos, Kukunaries, Lalaria, Kehria, Trulos, Kalamaki, Ahladies i Vromolimnos samo su neke od plaža po kojima je Skijatos poznat.

Ostrvo Skijatos, plaže Sporadi, Grčka Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Ipak, među njima posebno se izdvaja plaža Kukunaries. Ne samo da je najpoznatija na Skijatosu, već se neretko karakteriše i kao jedna od najlepših plaža Grčke, pa čak i čitave Evrope, navodi „Skiathos.gr“.

Ostrvo Skijatos, plaže Sporadi, Grčka Foto: Pixabay/iooioo

Šuma Kukunarija koja je okružuje predstavlja jednu od njenih osobenosti. Prilično je lako dostupn, i to ili automobilom ili lokalnim autobusom. U okviru šume postoji i laguna Strofilija, koja je kao jedno od retkih močvarnih područja, pod zaštitom opštine.

Pesak zlatne boje kojim je plaža prekrivena i tirkizno plavo more, osim uživanja u toku dana, posetiocima nudi priliku da uživaju i u najlepšem zalasku sunca na Skijatosu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčka recepcionerka za Telegraf o srpskim turistima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja