• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Štrudlijada" u Novom Miloševu: Domaćice su otkrile kako da vam štrudla uvek uspe

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dobra štrudla je, kažu, kao dobar brak – mekana i puna slasti iznutra, i dovoljno hrskava spolja da se odupre svim iskušenjima "sa strane"

  • 0
Štrudlijada u Novom Miloševu 2023. Foto: TO Novi Bečej/Ustupljene fotografije

Povodom obeležavanja seoske slave Svetog Ilije u Novom Miloševu održana je trodnevna manifestacija, na kojoj je centralno mesto imala „Štrudlijada“.

Tradicionalno takmičenje u pravljenju najslađeg specijaliteta od testa okupilo je više od 20 takmičarki iz Novog Miloševa i drugih sela.

Iako se štrudla najčešće povezuje sa Mađarskom, Austrijom i Nemačkom, ona je decenijama zaštitni znak vojvođanske trpeze. U domaćinskim kućama vojvođanski nedeljni ručak mora da bude završen štrudlom, a neretko se štrudla nađe na trpezi i četvrtkom, jer ko će čekati od nedelje do nedelje da obraduje nepca kiselim testom nadevenim makom, orasima, višnjama, rogačem, grizom, kakaom, suvim grožđem..., ili, pak, onom slanom verzijom štrudle sa sirom, spanaćem, seckanom domaćom šunkom...

I dok je na prošlogodišnjoj „Štrudlijadi“ u Novom Miloševu nagradu odnela Desa Stojkovski koja je umesila štrudlu sa sirom, ove godine ona se našla na trećem mestu zahvaljujući izvanredno ukusnoj štrudli sa orasima. Drugo mesto pripalo je takođe štrudli sa orasima koju je umesila Gordana Dabić iz Nove Gajdobre, a pobedničku štrudlu sa makom umesila je Slavica Popov iz Novog Miloševa.

Slavica koja je, inače, bila i najmlađa ovogodišnja takmičarka na miloševačkoj „Štrudlijadi“, pravila je štrudlu sa makom po bakinom receptu. Želja joj je, kaže, da specijalitet od testa na kom su odrasle generacije nikada ne bude zaboravljen, jer od prave domaće štrudle nema ništa lepše.

Takmičarke su složne u jednom: kad počnete da pravite štrudlu, morate da budete dobro raspoloženi i da pažljivo mesite brašno sa vodom, mlekom, kvascem, šećerom, jajima, mašću, prstohvatom soli... Nadev birate prema željama ukućana i važno je da bude pažljivo odmeren u odnosu na testo, da bi i fil i testo podjednako došli do izražaja.

Za dobru štrudlu potreban je ne samo proveren recept, već i strpljenje, ali i veština da procenite kad je testo dovoljno uskislo kako bi štrudla lepo narasla i bila ukusna.

Koliko dugo se testo za štrudlu mesi najbolje opisuju iskusne domaćice: tek kad se „majstorica“ oznoji, testo je dovoljno izrađeno.

Za vrhunsku štrudlu ništa manje važan nije ni šporet. Većina domaćica danas peče štrudle u električnom šporetu, ali one prave vojvođanske najlepše narastu kad ih spustite u rernu šporeta na drva. A tek je za to potrebno i znanje i strpljenje! Temperatura rerne se podešava pažljivim odabirom drva koja ne smeju da budu ni mnogo tanka, a ni previše debela; ne smeju ni previše brzo da izgore, ali ni da predugo tinjaju da testo ne bi splasnulo. Zbog toga su najčešće domaćini zaduženi za održavanje vatre.

U Vojvodini, pola u šali pola u zbilji, kažu da je štrudla prava slika bračne harmonije. Ako je domaćica dobro umesi i nafiluje, pa znalački proceni kad treba da ide u rernu, a domaćin pažljivo „dvori“ dok se peče, štrudla će biti savršeno mekana iznutra, a hrskava spolja. Baš kao i dobar brak – nežan i pun slasti među supružnicima, a otporan na sva iskušenja koja dolaze „sa strane“.

U okviru „Štrudlijade“ u Novom Miloševu ove godine učestvovala su i deca. Mališani su najpre crtali, a potom i pravili posebne štrudle od testa, da bi na kraju završili na velikom pena-partiju uz muziku i igru.

Za dobro raspoloženje gostiju Novog Miloševa bili su zaduženi članovi kulturno-umetničkih društava „Bećarac“ iz Novog Bečeja i „Jovan Aćimac“ iz Kumana, kao i članovi Tamburaškog orkestra Novi Bečej. Trodnevna proslava Svetog Ilije završena je koncertima „OK benda“ i Sanje Vučić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tradicionalni vašar na Tresijama 02. avgust

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja